A Greenpeace helyreigazítása Herczogról

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk április 26-án számolt be arról az interjúról, amelyet a Greenpeace környezetvédelmi szervezet magenergia ellen küzdő részlegének vezetője, a Brüsszelben dolgozó Jan Haverkamp adott a Salzburger Nachrichten című napilapnak. Szó szerint idéztük ezt a két mondatot: „A lobbistáknak szoros, részben pénzügyi kapcsolatai (»Kontakten«) is vannak egyes európai parlamenti képviselőkhöz – például a magyarországi szociáldemokrata Herczog Edithez, a konzervatív brit Giles Chichesterhez és a német kereszténydemokrata Herbert Reulhoz, aki most az ipari bizottság elnöke. De ezt részben nehéz kideríteni, mivel a dolog nem átlátható.” Miután cikkünk megjelent, Herczog leállította lapunk brüsszeli irodájának tevékenységéről rendszeresen küldött sajtónyilatkozatai továbbítását. Most lapunkat a képviselő arra kérte, hogy közöljük a Greenpeace április 27-én megjelent „tisztázó nyilatkozatát”, amelynek készséggel teret adunk. A nyilatkozat ismerteti a tényállást, megemlítve, hogy az interjúban Haverkamp kijelentette, lehetnek pénzügyi kapcsolatok lobbisták és európai parlamenti képviselők között, de ez nehezen bizonyítható.
„Ellentétben azzal, amit másodkézből származó tudósítások sugallnak, Haverkamp úr az interjúban nem állította, hogy Herczog asszony személyesen részt venne pénzügyi tranzakciókban lobbistákkal és ennek sejtetése sem volt szándékában. A Greenpeace Európai Egysége és Haverkamp úr világosan és egyértelműen ki szeretné fejezni, hogy Herczog asszony részéről nincs jele semmiféle pénzügyi szabálytalanságnak. Ez semmiképpen nem csökkenti aggodalmunkat, amiért egyes európai parlamenti képviselőket – beleértve Herczog asszonyt – szoros szálak fűzik az atomenergia-iparhoz és hogy az európai intézményeknél kifejtett ipari lobbizás nem átlátható.”
Megjegyzés: „a másodkézből származó tudósítások” nyilván nem lapunkra vonatkoznak. Cikkünkben szó szerint idéztük Haverkamp Herczog Edit képviselő asszonyra vonatkozó kijelentését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.