A sarkalatos törvényektől a chipsadóig

Valóságos szavazási dömping volt tegnap estébe nyúlóan a Tisztelt Házban: csaknem húsz törvényjavaslatról döntöttek a képviselők a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésen.

Munkatársainktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők többek között elfogadták azokat a sarkalatos törvényeket, amelyek a honvédséget, a köztársasági elnök jogállását és az alapvető jogok biztosát érintik. Azt is támogatták, hogy két évig rendeletben határozza meg a kormány a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó munkabérének megőrzéséhez szükséges béremelés elvárt mértékét. Teljesen felborult viszont a kereszténydemokraták által hónapok óta, gondosan előkészített egyházi törvény tervezete, miután a Fidesz zárószavazás előtti javaslatokkal lényegében a teljes koncepciót újraírta. A képviselők végül nem szavaztak a közmunkarendszer átalakításáról. Elfogadták viszont a chipsadó bevezetését, bár az eredeti elképzeléshez képest észrevehetően felpuhult a javaslat.
Számos gazdasági tárgyú törvényről is szavaztak tegnap a képviselők. Sok jogszabály még az utolsó pillanatban is formálódott, a közbeszerzési törvényből így került ki végül az a sokat vitatott passzus, amely a kormány alá rendelte volna a Közbeszerzési Tanácsot. A költségvetési törvény módosításával döntöttek a képviselők egy 250 milliárd forintos megtakarítási csomag elfogadásáról, a földtörvényt pedig a családi gazdálkodók igényeit szem előtt tartva változtatták meg. A képviselők elé került a csődtörvény megváltoztatása és egy új cégforma alapításának lehetőségét megteremtő törvényjavaslat is.
Orbán Viktor volt az azonnali kérdések órájának legfoglalkoztatottabb válaszadója. Az ellenzék többek között Pintér Sándor volt cégéről, a „cigánybűnözésről”, a nyugdíjakról és a válságadók megszüntetéséről is faggatta a miniszterelnököt, aki szerint az MSZP korrupciós ügyben senkit sem vonhat felelősségre. Nem múlt el a szezon utolsó parlamenti napja botrány nélkül: az ellenzék kivonult az Országgyűlés választójogi reformot előkészítő albizottságának üléséről. Az MSZP-s és LMP-s tagok azt kifogásolták, hogy a Fidesz elnöksége a hét végén az albizottságot figyelmen kívül hagyva tett javaslatot az új választási rendszerre.

Továbbiak a 2., a 3., a 11. és a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.