A válság miatt több az öngyilkosság

MN-összeállítás
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen emelkedett az öngyilkosságok aránya Európában 2007 és 2009 között a pénzügyi válság hatására, miközben csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma – idézte a távirati iroda egy brit kutatócsoport tegnap megjelent tanulmányát. A David Stuckler, a cambridge-i egyetem szociológusa által irányított munkát a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, az angol The Lancet közölte. A kutatók tíz országban – Ausztria, Csehország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia és Románia – vizsgálták az öngyilkosságok arányát a 65 évesnél fiatalabb korosztályban.
Megállapításaik szerint 2007-ig esett az öngyilkosságok száma, 2008-tól azonban nem egészen egyszázalékos mértékben emelkedni kezdett azokban az országokban, amelyek 2004-től csatlakoztak az Európai Unióhoz (hazánk 2004. május 1-jén vált az unió tagjává), és mintegy hét százalékkal a korábbi uniós országokban. A helyzet 2009-ben tovább súlyosbodott: az öngyilkossági ráta mintegy 5 százalékkal emelkedett minden országban, kivéve Ausztriát, ahol csökkent a szám.
A 2007 és 2009 közötti időszakban a pénzügyi válság miatt 35 százalékkal növekedett a munkanélküliség az Európai Unióban, és jelentősen csökkentek a bérek. A gazdasági összeomlás által leginkább érintett Írországban és Görögországban ennek megfelelően jelentősen emelkedett az öngyilkosságok száma, a növekedés mértéke elérte a 13-17 százalékot. Stuckler szerint ugyanakkor az öngyilkosságok révén kialakult magasabb halálozási arányt – nagy átlagban – kiegyenlíti, hogy közúti balesetekben kevesebben haltak meg. Ez utóbbi javulás leginkább az új uniós tagoknál mutatkozott, ahol korábban nagyon magas volt a közlekedési balesetek miatti halálozási ráta. Az AFP beszámolója szerint ez a javulás is a válságnak köszönhető: az autóhasználat a munkanélküliség növekedésével szorult vissza. Ennek következtében kevesebb donorszervre is van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.