Adósságot rendeznek álszámlákkal

Hírösszefoglaló
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy panamai cég, az Investsys Corporation és egy, az Electro World (EW) történetében ismeretlen magánszemély áll annak a többszintű tulajdonosi struktúrának a végén, amely az EW Magyarország Kft. mögött húzódik meg – írja a Napi Gazdaság. A hatalmas adósságokkal küszködő cég azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a múlt héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói házkutatást tartottak a cégcsoport vezetőinél. Feltételezések szerint az EW a Bender Log Zrt. által kibocsátott fiktív számlákkal igyekezett százmilliós nagyságrendben eltüntetni adóssága egy részét, s a fiktív cég 15 milliárd forintra becsült „számlaszolgáltatását” akár fizetési nehézségekkel küszködő világcégek is igénybe vehették. Az ügyet sajtóhírré emelő Privatkopo.hu portál szerint ma már nem áfacsalás áll az ilyen fiktív számlabefogadás mögött, hanem a „adósságkonszolidáció”. Ha ugyanis nagy összegű fiktív számlát fogad be egy cég, majd álegyezséget köt a kibocsátóval, hogy csak a töredékét fizeti vissza, akkor az adósságrendezés során többi hitelezőjénél arra hivatkozhat: vagy elfogadják a hitelezett összeg töredékét, vagy egyetlen fillért sem kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.