Állami segítség érkezik

Ma, de legkésőbb hétfőn egy összegben kapják meg számlájukra az állami segítséget az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok – nyilatkozta lapunknak Tállai András önkormányzati államtitkár. Első ütemben tízmilliárd forintot meghaladó összeget osztanak szét több mint ezer település között.

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján az Önhikí-pályázat első ütemében 11,6 milliárd forintról döntöttek. Összesen 1274 települési önkormányzat nyújtotta be igényét (ez több mint az önkormányzatok egyharmada – a szerk.), a beérkező pályázatok több mint 92 százaléka részesült támogatásban, ezzel 1182 településen segített az állam.
Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: az úgynevezett Önhikí-keret a 2011-es költségvetésben 31 milliárd forint, ekkora összeg soha nem állt még rendelkezésre. Az elmúlt években ennek alig a harmadát oszthatták szét, ráadásul csak havi lebontásban, az adott önkormányzat normatív támogatásainak arányában. – Sehol sem hagyjuk, hogy télire fűtetlen iskolák legyenek, vagy helyi közintézmények maradjanak zárva pénzhiány miatt – hangsúlyozta az államtitkár. Kifejtette, hogy az elbírálás főbb szempontjai közül a legfontosabbként az érintett települések 60 napon túli közüzemidíj-tartozásait, az intézményi ellátottak élelmezésével összefüggő adósságokat, valamint az alapfokú közoktatási intézmények fenntartásához kapcsolódó forráshiány rendezését vették figyelembe. A 11,6 milliárd forintból összegszerűen csaknem 2,5 milliárd fordítható a közüzemi hátralékokhoz, 5 milliárd az oktatásra, és közel 3 milliárd egyéb helyi költségekre, közöttük szociális ellátásra.
A megítélt vissza nem térítendő támogatások megoszlása beszédes: a nagyobb települések közül a legmagasabb összeget, 172 millió forintot a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza kapta, a Nógrád megyei Salgótarjánnak 142 millió, Bátonyterenyének 141 millió, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkának 105 millió, a Somogy megyei Barcsnak pedig 122 millió forint jutott. A nehéz helyzetű, de 1000 lélekszám feletti kistelepülések legalacsonyabb támogatásainál a Baranya megyei Kisszentmárton vezet 64 ezer forinttal, ugyanott Felsőegerszeg 500 ezer, míg a Bács-Kiskun megyei Kisszállás 177 ezer forintot kapott. A Belügyminisztérium táblázata alapján a segítség általában több millió forinttal növeli az érintett önkormányzatok kasszáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.