Amerika: a fehérek túlsúlya megszűnik

Véget ért Amerikában az a korszak, amikor a társadalomban élők többsége WASP-nek, azaz fehér angolszász protestánsnak nevezhette magát. Amerikai népességkutatók már évekkel ezelőtt megállapították, hogy 2050-re megfordul a többség-kisebbség arány, egy most közzétett felmérés szerint már most – az Egyesült Államok történetében először – többségbe kerültek a kisebbségi (nem fehér) újszülöttek.

2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másik újdonság, hogy a kisebbséghez tartozók körében is egyértelműen csökkent a házasság intézményének népszerűsége. A fekete nők – többségében egyedülálló anyák – vezette háztartások száma lekörözte a fekete házastársak által közösen vezetett háztartások számát. Elemzők szerint ez arra világít rá, hogy milyen nehézségekre számíthatnak az apa nélkül felnövő színes bőrű fiatalok.
A legfrissebb kormányadatokon nyugvó számok betekintést nyújtanak a 2010-es népszámlálás végleges eredményeibe, amelyeket a nyáron tesznek közzé. Egy 2009-es felmérés szerint a hároméves gyerekek kevesebb mint fele került ki a nem spanyol ajkú fehérek közül. Ez a csoport 1990-ben még 60 százalékos aránnyal egyértelműen többséget alkotott – adta hírül az MTI. Az Egyesült Államok tizenkét államában – Hawaiin, Kaliforniában, Új-Mexikóban, Texasban, Arizonában, Nevadában, Floridában, Marylandben, Georgiában, New Jerseyben, New Yorkban és Mississippiben –, illetve a fővárosban, Washingtonban kevesebb mint ötven százalék az öt éven aluli gyermekek korosztályában a fehérek aránya. 2000-ben a fővároson kívül ez csupán hat államra volt igaz. Ezzel szemben a 65 éven felüli amerikaiak 80 százaléka fehér.
William H. Frey, a Brookings Intézet népességkutatója szerint az adatok egyértelművé teszik, hogy a jövőbeli munkaerő-piaci helyzet teljesen attól függ majd, mennyire lesz képes a kormány integrálni és oktatni az új és változatos összetételű fiatal nemzedéket. Az eredményeket egy olyan időszakban ismertették, amikor heves társadalmi vita folyik szövetségi és állami szinten egyaránt a bevándorlásról, az azonos neműek házasságáról és az egészségügyi ellátásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.