Amerika lehúzta a piacot

A vártnál rosszabb amerikai adatok tegnap lefelé húzták a tőzsdéket. Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke egy horvát lapban közölte, hogy a Mol-szerződés egyetlen pontját sem vitatják, az olajipari részvény mégsem erősödött.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 22 314 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 11 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott.
– Az elmúlt két hét optimista mozgása után tegnap negatív korrekció söpört végig a tőzsdéken, amelyet a vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adatok váltottak ki – mondta az MTI-nek Varga Zoltán, a Quaestor elemzője. Hozzátette: rosszul szerepeltek a hazai részvények is, ismét az eladók látóterébe került a Mol, papírjainak árfolyama 270 forinttal, 1,29 százalékkal, 20 650 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban. Az olajipari papír annak ellenére veszített értékéből, hogy Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke egy horvát gazdasági portálnak adott interjújában azt állította: a Mol-szerződést a horvát kormányzati tárgyalócsoport „egyetlen szegmensében” sem vitatja. Mint mondta, a horvát kormány nem a magyar olajcéggel kötött részvényesi szerződést, hanem az INA belső irányítási szabályzatainak egy részét kívánja felülvizsgálni.
A kiábrándítóan rossz amerikai foglalkoztatási adatokkal magyarázta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője is, hogy délután „összeomlottak” a piacok, pedig reggel még alapvetően jó hangulatban indult a kereskedés. Megjegyezte: az OTP-t emellett az európai bankszektor rossz szereplése is lefelé húzta. Utóbbi az európai banki stressztesztek jövő pénteki ismertetése előtti találgatásokkal függ össze. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 1,55 százalékkal, 5700 forintra esett, forgalmuk 7,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal erősödött, a Richter árfolyama 110 forinttal nőtt, miközben az Egis papírja 60 forinttal gyengült.
A hétfői piaczárás után kezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, amelynek eredményei jelentősen befolyásolhatják a következő hetek piaci hangulatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.