Ankara reményei

Hírösszefoglaló
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus két felének egyesülnie kell még a jövő ilyenkor kezdődő európai uniós elnökség előtt, amely Nicosiáé lesz – jelentette ki szombaton ciprusi látogatásán a török külügyminiszter. A ciprusi EU-elnökség akkor lenne legitim, ha az egész szigetet, egy „új államot” képviselne – tette hozzá Ahmet Davutoglu. Erre válaszul a ciprusi kormány szóvivője kijelentette: Törökországon és a ciprusi törökökön, „a török fél együttműködésén” múlik, hogy Ciprus már mintegy egyesített ország veszi-e majd át az elnökséget. „Ha ez nem sikerül, akkor a felelősség ezért az övék” – mondta Sztefanosz Sztefanou.
Davutoglu Nicosiát megelőzően a sziget török részében járt, és az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökével, Dervis Erogluval folytatott tárgyalása után azt mondta: „Az EU-nak szóló üzenetem így szól: az európai eszme szempontjából szükség van arra, hogy a jövő évi soros elnökségig megoldás szülessen, mert rombolja az európai értékeket, ha az egyik fél ki van rekesztve, a másik pedig képviseli az egész szigetet. Ez egy újabb hiba lenne” – szögezte le. Szerinte az említett cél érdekében a két félnek még az év vége előtt meg kellene állapodnia, és 2012 elején népszavazást kell rendezni.
Habár a felek korábban több alapvető kérdésben megegyezésre jutottak – Eroglu tavaly feladta a kétállami berendezkedésre vonatkozó terveit, elfogadva a szövetségi államformát – a kitelepítettek visszatéréshez és tulajdonhoz fűződő joga továbbra is vita tárgyát képezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.