ANNO

Pethő Tibor
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

42 éve
Az ámokfutó
A balassagyarmati megyei bíróság halálra ítélte P. József 37 éves kisterenyei vájárt, a bánya egyik volt lőmesterét. P. 1968 szilveszterének napján kora délelőtt baráti társaságban alaposan leitta magát a kisterenyei bányászkaszinóban. Iddogálás közben asztalához hívta T. József rendőr őrmestert, jó ismerősét. A későbbi nyomozás sem tudta tisztázni, hogy az ivászat közben adta-e pisztolyát a lőmesteri képességeivel kérkedő P.-nek, vagy az elvette a fegyvert. Később P. lövöldözni kezdett, majd elfutott a kaszinóból, s amikor a rendőr kiáltozva szaladt utána, P. szembefordult T. Józseffel, s – azzal a felkiáltással: „Ne közelíts, mert lövök!” – már tüzelt is a rendőrre. T. József életét megmentették.
P. továbbmenekülve szembetalálkozott K. József 62 éves nyugalmazott vasutassal, követelte, hogy adja át a kerékpárját. Amikor ezt nem tette, K.-t agyonlőtte, majd a kerékpáron a bányairodáig hajtott, s ott pisztolyával hadonászva K. István mérnököt szintén agyonlőtte. A Legfelsőbb Bíróság, megállapítva, hogy P.-t nem vezette aljas indok, ellenben a kóros részegség csökevényének állapotában korlátozott volt a tudata, a halálos ítéletet megváltoztatta. 14 év szigorított börtönbüntetést állapított meg, s 8 évre a közügyektől is eltiltotta P. Józsefet.
1969. július 9., szerda

29 éve
Álhírek
A világszerte ismert japán Tatami autógyár korszakalkotó újítással jelentkezett a piacon. Kísérleti elektromos gépkocsijukban akvárium helyettesíti az akkumulátort. Rájöttek ugyanis, hogy bizonyos tengeri angolnafajok elektromos töltésűek.

Szverdlovszki kynológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák értik a beszédet. Egy Igor névre hallgató tacskónak például a következőket mondták: „Eredj, Igor, Másához, és hozd ide a könyvespolcról Viktor Mihajlovics Mikityin Laza lazacok című művének második kötetét.” A kutya teljesítette a parancsot azzal az apró szépséghibával, hogy az első kötettel tért vissza. Ez, az állatorvosok vizsgálódása szerint, csupán arra vezethető vissza, hogy a derék négylábú nagyothalló volt.
1982. július 10., szombat

A Magyar Nemzet korábbi számaiból válogatta: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.