Átrendezéssel gyorsítanák az ítélkezést

Szilágyi Richárd
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős ügyhátralékkal küzdő bíróságok kaphatnák meg a Fidesz elképzelései szerint azon bírói státusok egy részét, amelyekből nyugdíjba vonul a 62 éves kort elérő bíró. Így e bíróságokon is 3-5 hónap alatt megszülethetnének az elsőfokú ítéletek – közölte Áder János. A Fidesz igazságügyi reformmal is foglalkozó európai parlamenti képviselője a kormánypárt szombati elnökségi ülése után beszélt az átcsoportosításról szóló tervekről. Szerinte elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a bíróságok különböző leterheltsége miatt egy ugyanolyan típusú ügyben az egyik bíróságon három hónap alatt születik meg az elsőfokú ítélet, míg egy másik bíróságon ez másfél-két évig is eltarthat. Álláspontja szerint ez alapvetően a központi régió, azaz Budapest és Pest megye problémája. Áder úgy véli, néhány bírósági vezető nem örül majd az átcsoportosításnak, ráadásul vannak olyan „egyszerűbb, bagatell” ügyek, amelyeket a titkárok intézhetnének.
A fideszes képviselő szerint a feladatokhoz kell hozzárendelni a költségvetési forrásokat, s ott, ahol többletfeladatok vannak, többletlétszámról kell gondoskodni. Ha erre nincs mód, át kell csoportosítani. Szeretnék elérni azt is, hogy minél kevesebb ügyből legyen bírói ügy, és tartsanak egyeztetési eljárást a per előtt. Így csökkenthetők lennének a költségek is. Létrehoznának bírói teameket is, ami asszisztencia, igazságügyi személyzet biztosítását jelentené a bíró számára, hogy ő az érdemi ügyre koncentrálhasson.
A Kúria – ma Legfelsőbb Bíróság – jövőbeli szerepe az lesz, hogy világos jogértelmezési keretet adjon, ha a bírósági rendszerben az ítéletekben ellentmondás van. Az ítélőtáblák szintje megmaradna.
A fideszes politikus tájékoztatott arról is, hogy a bíróságok igazgatásának kérdésében további egyeztetésre van szükség, de abban egyetértett a Fidesz elnöksége, hogy mindaz, ami hasznos a jelenlegi szisztémából, meg kell őrizni, a bevált európai uniós példákat pedig be kell emelni a rendszerbe. Újságírói kérdésre elmondta, nem ért egyet azzal a javaslattal, hogy az ügyészséget rendeljék a kormány alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.