Az oroszok aktivizálták a régi kapcsolatokat

Egyes titkosszolgálati szakértők szerint Oroszország a régi befolyását igyekszik kiterjeszteni a volt szocialista országokra, köztük Magyarországra. Ezt erősíti a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2007-es évkönyve is, amelyben árnyaltan ugyan, de szintén utalnak a jelenségre. A fő fegyver jelenleg nem katonai jellegű, hanem az energiafüggőséggel való fenyegetés.

Munkatársunktól
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Európai Unióban aggódtak a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által kifejtett, energiaellátásban képviselt oroszbarát álláspont miatt, információink szerint a Katonai Biztonsági Hivatal látókörébe kerültek olyan „bástyák” vidéki városokban és Budapesten, amelyek feltételezhetőleg az orosz titkosszolgálatokhoz köthetők, és sokszor orosz–magyar baráti köröknek, tudományos, szakmai kluboknak álcázva kisegítő információszerző központként működnek Magyarországon. Egyes adatok szerint ezek az orosz csoportok igyekeztek felvenni a kapcsolatot a hazai nemzetbiztonsági szolgálatoknál meglévő vagy onnan már leszerelt régi ismerőseikkel, más gazdasági, értelmiségi körökkel, valamint a sajtóban tevékenykedő személyekkel. Moszkva igyekszik a befolyását megalapozni a szovjet időkből megmaradt gazdasági kapcsolatai révén is, és ez is főként az energiaszektort érinti. A fő fegyver ugyanis jelenleg nem a katonai, hanem az energiafüggőséggel való fenyegetés.
A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az orosz titkosszolgálatok tevékenységére utaltak az NBH 2007-es évkönyvének kémelhárításról szóló fejezetében is. Ebben azt írták, hogy „az NBH régóta érzékeli, ám szélesebb körök számára csak az elmúlt időszakban vált egyértelművé a Magyar Köztársaság és az unió energiabiztonságát érintő ellenérdekelt hírszerző tevékenység. Kimutatható, hogy egyes, szénhidrogénforrások birtokában levő országok gazdasági vállalkozásai következetes üzleti tevékenységet fejtenek ki a piaci szegmens több elemének birtoklása, ellenőrzése érdekében. Ennek során jól átgondolt, az üzleti élet szabályaival formálisan összhangban lévő lépéseket (például leányvállalatok alapítása, más országokban lévő partnerek bevonása) tesznek, amelyek révén tényleges szándékaik, szerepvállalásuk háttérben marad. Döntéseiket megalapozott ismeretek birtokában hozzák, miközben célzatosan formálják a befogadó országok közvélekedését, kialakítva, erősítve a szándékaik, kezdeményezéseik iránti fogadókészséget. A formailag gazdasági vállalkozásként működő cégek éppúgy lehetnek az állami érdekérvényesítés eszközei, mint a diplomácia, a hadsereg vagy a – velük szorosan együttműködő – hírszerző szolgálatok.”
A katonai elhárítás figyelmeztetett arra is, hogy az oroszok ismét befolyásolni akarják az egyes államokat a haditechnikai szolgáltatásaik révén is. Erre ugyanis a volt szocialista országoknak szükségük van, hiszen ezekben az államokban többnyire még a szovjet időkből megmaradt orosz harcászati eszközöket használnak a katonák. Jellemző adat például, hogy a Gyurcsány-kormány idején a magyar hadsereg helikoptereinek felújítására egy, a volt szocialista kormányfő rokonságához köthető társasággal, a Solar Kft.-vel kötöttek közvetítői szerződést az oroszok felé. Ez viszont csak csepp a tengerben ahhoz az egyre erősödő nyomásgyakorláshoz képest, amely az utóbbi években a katonai szolgálatok szerint is elindult Magyarországon az oroszok részéről. Komoly akciók kezdődtek például a NATO magyarországi haditechnikai fejlesztéseinek hátráltatására, de az amerikaiak Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi bázisainak terve is ellenlépésekre késztethette az „orosz medvét” – vélik forrásaink.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.