Beethoven-zene szól a Vajdahunyadvárban

Vakulya Anna
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este fél kilenckor a Nemzeti Ifjúsági Zenekar, vagyis a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar nyitja meg az idei vajdahunyadvári zenei fesztivált a Városligetben. Az egész nyáron át tartó hangversenysorozat a kitűnő akusztikájú Károlyi-udvarban Beethoven-esttel indul: Szabadi Vilmos hegedűművész adja elő a zeneszerző D-dúr hegedűversenyét, emellett a Prometheus-nyitány és a VI. Pastorale-szimfónia szólal meg Záborszky Kálmán vezényletével. Eső esetén holnap tartják meg a hangversenyt.
Csütörtökön Jandó Jenő és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös Beethoven–Liszt-műsora követke-zik Kollár Imre karmester vezényletével. Ekkor Liszt Les Préludes, Esz-dúr zongoraverseny és Magyar fantázia című művei után Beethoven V. Sors-szimfóniája hangzik el. Július további alkalmain ezután a könnyebb műfajok képviseltetik magukat: a Budapest Klezmer Band, a Budapest Bár és a Budapest Ragtime Band zenél, augusztusban viszont újra a komolyzenéé lesz a színpad, ekkor a Magyar Virtuózok Kamarazenekart és a Mendelssohn Kamarazenekart hallhatjuk, az augusztus 8-i zárókoncerten pedig a 100 Tagú Cigányzenekar muzsikál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.