Botrány után brit sajtóreform

Teljes mértékben felbolygatta a brit közéletet a legolvasottabb szigetországi bulvárlap botránya, amelynek nyomán meg is szűnik létezni a 168 éve alapított újság. A News of the World tevékenységét gusztustalannak nevező David Cameron miniszterelnök a sajtószabályozás felülvizsgálatát helyezte kilátásba, a kormányfő egykori sajtófőnökét, a vasárnapi lap volt főszerkesztőjét pedig őrizetbe vette a rendőrség.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cameron tegnapi rendkívüli sajtóértekezletén közölte, valószínűleg még a nyáron független testület jön létre a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának a felülvizsgálatára. Az MTI által idézett Cameron szerint a demokrácia életfontosságú eleme a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy a sajtó a törvények felett áll. Cameron másik vizsgálatot is elrendelt az eset kapcsán, amely azt hivatott kideríteni, hogy a News of the World ügyeiben korábban indított rendőrségi nyomozások miért vallottak kudarcot.
A súlyos etikai botrány a News of the World vasárnapi brit bulvárlap – a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja – körül robbant ki a héten, miután kiderült, hogy a lap néhány éve illegális módszerekkel feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét exkluzív értesülésekre vadászva. A lapot azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. júliusi londoni merényletekben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is lehallgatta az előző években.
Tegnap őrizetbe vették Andy Coulsont, a lap egykori főszerkesztőjét, aki később David Cameron sajtófőnöke volt. Coulson a korábbi hasonló botrányok miatt távozott az újság éléről, és Cameron ezután bízta meg szóvivői irodájának irányításával. E posztjáról Coulson januárban távozott. Újságírói kérdésekre, hogy visszatekintve helyes döntésnek tartja-e Coulson sajtófőnöki kinevezését, a miniszterelnök csak annyit mondott: újabb esélyt akart neki adni.
A News of the Worldöt megszüntetik. A vasárnap megjelenő, utolsó számban nem lesznek hirdetések – a legnagyobb hirdetők sorra mondták vissza hirdetési megállapodásaikat –, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.