Budapestre látogat Clinton és Rice

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy külügyminiszteri látogatás önmagáért beszél – reagált tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Zsolt külügyi államtitkár a Népszabadság azon értesülésére, miszerint az amerikai külügyminiszter jövő heti budapesti látogatását vita előzte meg Washingtonban. Az újság szerint egyes washingtoni tisztviselők aggódtak, hogy Hillary Clinton látogatását Magyarországon az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként tálalja majd a kormánypárti sajtó. Németh Zsolt szerint az utóbbi hónapokat intenzív magyar–amerikai együttműködés jellemezte; utalt például arra, hogy Magyarország az Egyesült Államok felkérésére több állam képviseletét látta el a líbiai Tripoliban. Budapestre látogat a jövő héten Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter és egy amerikai kongresszusi küldöttség is. Clinton és Rice megbeszélést folytat Orbán Viktorral, részt vesznek a Tom Lantos Intézet megnyitóján, Rice pedig felszólal Ronald Reagan Szabadság téri szobrának felavatásán.
A magyar kormányfő tegnap Oslóban tett látogatást, ahol norvég kollégáját, Jens Stoltenberget tájékoztatta a magyar EU-elnökség eredményeiről. Megbeszélésükön szó volt a telekommunikációs, a katonai és az energiaipari együttműködés lehetőségeiről.

Sikeres fél év. Magyarország és a teljes elnöki stáb jó munkát végzett az EU-elnöki fél év alatt – mondta tegnap londoni sajtótájékoztatón Martonyi János. A magyar külügyminiszter kijelentette: ez az általános vélekedés Brüsszelben és az uniós fővárosokban is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.