Dobogós remények, újra Lékóval

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kihívás előtt áll férfi sakkválogatottunk: július 16–26. között a nyolcadik csapat világbajnokságon vesz részt a kínai Ningbó városában. Az esemény alkalmából tegnap sajtótájékoztatón mutatkozott be a Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba, Erdős Viktor összeállítású válogatott; s részben persze az új elnök, Seszták Miklós, akinek májusi megválasztása óta ez volt az első jelentős nyilvános szereplése (persze csak ezen minőségében, hiszen a KDNP színeiben országgyűlési képviselő).
A közvélemény előtt a sakkolimpia a sportág legrangosabb eseménye, ami azonban csak a hagyomány és a presztízs szempontjából igaz; a csapat vb-n erősebb a mezőny, erre a versenyre a földkerekség tíz legjobb együttese kap meghívást. Idén címvédőként Oroszország, a Hanti-Manszijszkban tavaly megrendezett sakkolimpián elért helyezés alapján Ukrajna, Izrael és Magyarország – a mieink negyedikek lettek –, továbbá a 2009-es Eb aranyérmeseként Azerbajdzsán, Ázsia, Amerika, valamint Afrika képviseletében India, az Egyesült Államok és Egyiptom, rendezőként Kína, s a Nemzetközi Sakkszövetség elnökének meghívására Örményország indul.
A csapat világbajnokságokon nyújtott szereplése alapján is lemérhető a magyar sakkozás visszaesése. Az első tornán, 1985-ben másodikak lettünk, 1989-ben negyedikek, a legutóbbi részvétel alkalmával, 2001-ben pedig ötödikek. A viadal idén tökéletesen szolgálja a magyar sakkozás érdekeit. Lékó Péter (Élő-pontja 2717) kilenc hónapos önkéntes száműzetés után játszik ismét, a világranglistán ez- alatt visszacsúszott a huszonötödik helyre, automatikusan tehát már nem jár neki meghívás a szuperversenyekre. Hasonló cipőben jár a feljövőben lévő, a világranglistán 2726 pontjával tizenkilencedik, tehát Lékót is megelőző Almási Zoltán, illetve Polgár Judit (2699) is. Ők hárman garanciát jelentenek a jó szereplésre, kár, hogy a mögöttük következő Berkes Ferenc lemondta a részvételt. Hivatalosan fáradtságra, főiskolai vizsgáira hivatkozva, de sakkberkekben közismert, döntésében az is szerepet játszik, hogy az elnökválasztás előtt ő a másik jelöltet, Töröcskei Istvánt támogatta.
Kíváncsiak várjuk, hosszú kihagyás után Lékó milyen formában tér vissza. A sajtótájékoztatón ő maga sokatmondóan jelentette ki: „A pihenésnek ezzel vége.” Megjegyezte, hogy kapott meghívást a dortmundi tornára, de ő a vb-t választotta. Az esélyekről úgy vélekedett, a négy szovjet utódállam – Oroszország, Ukrajna, Azerbajdzsán és Örményország – mellett komolyan kell számolni a hazai pálya előnyét élvező kínaiakkal is.
„Én a vb-t többre tartom, mint a sakkolimpiát, mert itt csupa erős ellenféllel kell játszani. De ha mindannyian a legjobbunkat nyújtjuk, akkor a dobogó sem elképzelhetetlen” – nyilatkozott Almási.
Polgár Juditnak ebben az évben ismét nagyon jól megy a játék. Bronzérmes lett az egyéni Eb-n, a vb előtt pedig a görög csapatbajnokságon szerepelt kiválóan, négy partiból három és fél pontot gyűjtve. Ő maga is abban bízik, hogy meg tudja ismételni az Eb-n mutatott jó formáját, s akkor „komolyan hozzájárulhat a válogatott eredményéhez”. A női csapattal kétszeres olimpiai bajnok (1988, 1990) a jövőben sportdiplomataként is kipróbálja magát, és az iskolai sakkozás elterjesztéséért vállalt szerepet. Balogh Csaba sokat fejlődött a közelmúltban, 35-tel növelte Élő-pontjait, s most 2643-nál jár. Az újonc Erdős Viktor (2613) szükség esetén beugróként segíthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.