Egy nappal korábbi rajt

MN-összeállítás
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenharmadik alkalommal rajtol el holnap a Kékszalag nemzetközi vitorlásverseny Balatonfüredről. A szervezők rendhagyó módon egy nappal a megszokottnál korábbra rakták a start időpontját; a Magyar Vitorlásszövetség elnöksége azért döntött a rajt megváltoztatása mellett, mert így a mezőny második felében célba érők is részt tudnak venni a Balaton-kerülő versenyt követő szombati közös vacsorán és banketten. Szoják Balázs versenyigazgató a távirati irodának elmondta, Közép-Európa legnagyobb hagyományú és leghosszabb tókerülő versengésére több mint ötszáz hajó részvételét várják. Az indulóknak a légvonalban 145 kilométeres Balatonfüred – Kenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük a vízen. Az idén utolsó előtti alkalommal rendezik meg a zárt vagy más néven klasszikus Kékszalagot, s 2014-től már csak nyílt formában bonyolítják le az eseményt.
A Kékszalagot először 1934-ben rendezték meg. A legtöbb elsőséggel Litkey Farkas büszkélkedhet, aki 2001 és 2009 között sorozatban kilencszer diadalmaskodott, s az idén is az egyik fő esélyesnek számít – emlékeztetett az MTI. Az idei Kékszalag egyik fontos kérdése, hogy megdől-e a verseny gyorsasági rekordja, amelyet 1955-ben a Nemere II állított fel, amikor 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Erre van is esély, mert a meteorológiai előrejelzések szerint a rajt napján szeles idő várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.