Egyszintű érettségi rendszert javasolnak

Munkatársunktól
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között az egyszintű érettségi rendszer bevezetését ajánlja a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárságnak a Mádl Ferenc Kör, amely több javaslatot is megfogalmazott a készülő új oktatási törvényekhez. A szervezet – amelynek tagja mások mellett Bod Péter Ákos közgazdász, Granasztói György történész és Martonyi János külügyminiszter is – lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint meg kell szüntetni az elmúlt évtizedben hozott közoktatási változtatásokat, igényes, széles körű műveltséget és a természettudományi alaptudást garantáló, széles skálájú, de egyszintű érettségit kell bevezetni. A felsőoktatásban világosan különbséget kell tenni az egyetem és a főiskola között. Egyetemre csak az arra szellemileg érettek kerülhessenek be, elsősorban olyan szakokra, amelyeknek a jövő nemzedékek nevelésében, a munka és a tudomány világában, a nemzetközileg is versenyképes tudásban, az emberek gyógyításában és szociális ellátásában szerepük van. A társaság leszögezi, hogy meg kell tanítani, részint példaadással, a családi életre nevelés etikai és szellemi alapjait. Hangsúlyozzák azt is: igényes szakmunkásképzést kell nyújtani azoknak, akik így tudnak reálisan boldogulni.
A kör tagjai azt kérik, az oktatási államtitkárság terjessze be mielőbb az ezeknek az alapelveknek megfelelő törvényjavaslatot, a döntéshozók pedig – a későbbi finomítások lehetőségének fenntartása mellett – támogassák ezt, és ne engedjék a különböző köntösbe öltöztetett, hibás oktatási elvek visszatérését.
A Mádl Ferenc Kör egy régóta működő szellemi társaságot takar, amely a napokban vette fel a közelmúltban elhunyt egykori köztársasági elnök nevét. Granasztói György, a kör elnöke lapunknak kijelentette: a szellemi társaságot még Mádl Ferenc alapította évekkel ezelőtt, javaslataikat és meglátásaikat 2007-ben esszékötetben adták ki. Eddig 2011 Kör néven működtek, és hamarosan új esszékötetben teszik közzé ajánlásaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.