Elakadt Rohác ügye?

Csibra Tibor
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem volt még iratismertetés a Fenyő János médiavállalkozó tizenhárom évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác ügyében, a nyomozók ugyanakkor újabb, kiegészítő szakértői véleményeket kértek az általuk eddig bemutatott bizonyítékokról, így vélhetőleg az elkövető ruhájában talált, és a Roháctól vett DNS-minta egyezőségéről is – tudta meg lapunk. A szakértői nyilatkozatok leadásának határidejét a nyomozó hatóságok szabják meg, lapunk értesülései szerint azonban ez már lejárt. Úgy tudjuk, az említett, újabb kiegészítő vélemények elkészítésére a rendőrség a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet (BSZKI) kérték fel, s az ott dolgozó szakemberek leterheltségüket jelölték meg a késlekedés okaként. Mint arról beszámoltunk, a BSZKI februárban jelentette a Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) az említett genetikai egyezőséget, a testület ezután azonnal kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Rohác ellen. Kiderült, hogy a perdöntőnek tartott bizonyíték aktái már két éve a BSZKI-ban porosodtak, holott az FBI-nál is alkalmazott számítógépes eljárás napokon belül jelzi a DNS-egyezések találatait. A történtek miatt az NNI, az Országos Rendőr-főkapitányság, és az ügyészség is vizsgálatot indított, annak részletei azonban még nem publikusak.
További kérdéseket vet fel, hogy a biztosnak, s perdöntőnek tartott genetikai bizonyítékról a hatóságoknak miért kell újabb szakértői nyilatkozatokat kikérni. Az aktákat csaknem három hónapja mutatták be a nyomozók Rohácnak és a védelemnek, az ügyben azóta nem volt előrelépés vagy újabb bizonyíték, s a férfit jelenleg más bűncselekménnyel sem gyanúsítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.