Elárasztjuk Horvátországot

A Horvátországba látogató magyar vendégek száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest több mint 14 százalékkal emelkedett, a hazai utazásszervezők pedig júliusra és augusztusra a tavalyinál jóval több adriai utat értékesítettek. A forgalomnövekedés már Egyiptomban is szembeötlő. Ott néhány időpontban egyes szállodák már megteltek.

Szabó Emese
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyár két legnépszerűbb célpontja egyértelműen Törökország és Horvátország, s ez nem feltétlenül az év eleji, észak-afrikai események miatt van így – mondta lapunknak Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. A szakember szerint mindez annak köszönhető, hogy idén a 2009-es és a 2010-es évekhez képest általánosságban is kedvezőbbek a foglalási adatok, amiben értelemszerűen szerepet játszik a válság csillapodásának hatása is.
– Horvátország idén újra nagyon népszerű, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a visszaesés az észak-afrikai országokban sem jelentős. Sőt azt kell mondjam, hogy idén ugyan kevesebb charterjárat indult ezen államok felé, ám ezek gyakorlatilag tele vannak. Jelzésértékű az is, hogy egyes egyiptomi nyaralóhelyek hoteljei – például több hurghadai szálloda – már booking stopot is elrendelt bizonyos időpontokra, ami azt jelenti, hogy az irodák ezen szálláshelyeken már foglalni sem tudnak. Ez mutatja, hogy a piac rövidesen helyreáll – mondja Molnár Judit.
A horvátországi foglalások számának megugrása ugyancsak a gazdasági növekedés megindulásával magyarázható. – Mi 2005-ben fogadtuk a legtöbb magyar vendéget, azóta pedig évről évre folyamatos volt a visszaesés – mondta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője, hozzátéve, hogy a 2005-ös szintet ugyan még nem értük el, de tavaly a magyarok horvátországi vendégéjszakáinak száma 3 százalékkal növekedett.
– Ez már jelezte azt, hogy a helyzet idén javulhat, és valóban így is lett, ugyanis tavaly júniushoz képest a múlt hónapban 14,3 százalékkal több, összesen 43 200 magyar vendég kereste fel országunkat.
Idén nem csak a magyarok árasztják el Horvátországot, hiszen az év első felében 11 százalékot meghaladóan bővült az adriai turisták létszáma. Júniusban ráadásul kiugróan nőtt a turisztikailag legfontosabb államokból érkező vendégek száma, Németországból például 270 ezer turista indult útnak, ami 65 százaléknyi növekedést jelent. Az Ausztriából érkező nyaralók száma ezzel párhuzamosan 52 százalékkal emelkedett.

Drágább a benzin. Kissé drágult tegnap a benzin a horvát kutaknál, ám olcsóbb lett a gázolaj – derül ki a horvát gazdasági tárca távirata irodának eljuttatott árlistájából. A jelenlegi árszabás szerint a legelterjedtebb 95-ös benzinért 5 lipával többet, a gázolajért 10 lipával kell kevesebbet fizetnie az autósoknak. A legnagyobb benzinkúthálózattal rendelkező INA honlapja szerint az Eurosuper BS 95-ös ára 9,66 kunára emelkedett (1 kuna 35,89 forint), az Eurodizel BS Class gázolajé 8,97 kunára csökkent. Az olajtársaság egyes, elsősorban autópályák mentén lévő töltőállomásainál ennél öt lipával többet, míg másutt ugyanennyivel kevesebbet kérnek az üzemanyagokért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.