Életet lehelnének az unióba

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt közismert európai politikai vezető és elemző a ma kezdődő és holnap véget érő uniós csúcs előtt nyolc pontban foglalta össze azt, hogy véleményük szerint miként lehetne életet lehelni a „rossz passzban” lévő Európai Unióba. Az aláírók mindegyike az igen befolyásos brüsszeli Friends of Europe (Európa Barátai) nevű agytröszt kuratóriumának tagja, mint Giuliano Amato volt olasz, Jean-Luc Dehaene és Guy Verhofstadt volt belga, Michel Rocard volt francia és Alojz Peterle volt szlovén miniszterelnök.
Ajánlásuk bevezetőjében hangsúlyozzák, hogy Herman Van Rompuynek, az EU Tanácsa és José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének nem szabadna megengednie, hogy az euróövezettel kapcsolatos problémák eltereljék a figyelmet számos más, kulcsfontosságú kérdésről. Ezek közül is a legfontosabb, hangsúlyozzák az aláírók, a munkahelyek létesítése. Az aláírók úgy látják, hogy kicsúszik Brüsszel kezéből az unió irányítása: gazdasági téren sokak szerint ma már Berlinnek nagyobb a szava az EU-nál, és ugyanez a helyzet a biztonsági politika terén, ahol Párizs és London tartja kezében a gyeplőt. A szinte kivétel nélkül szocialisták és liberálisok által jegyzett „kiáltvány” hangsúlyozza annak szükségességét, hogy az uniós intézmények a tagállamok kormányaival együtt lépjenek fel a populista pártokkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.