Ellentmondó szakértői vélemények

A debreceni menekülttáborra leadott lövések bizonyítási eljárásával folytatódott a Pest Megyei Bíróságon a romagyilkosság-sorozat büntetőtárgyalása. Tegnap Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott védője azt kezdeményezte, hogy a bírói tanács a fekete autókról beszámoló tanúkat is hallgassa meg.

Vona Adrienn
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni menekülttáborban dolgozó biztonsági őrök tanúkénti meghallgatásával folytatódott a romagyilkosság-sorozat tárgyalása. A bíróság beidézte ugyan a megtámadott helyiségben tartózkodó szerb állampolgárokat is, de az érintettek nem jelentek meg, mert már nem tartózkodnak Magyarországon.
A vádhatóság szerint a debreceni menekülttábor elleni támadást Kiss Árpád elsőrendű vádlott egyedül követte el 2008. június 2-ra virradóra. A nyomozó hatóság úgy véli, a besenyszögi vadász kirablása után Kiss Árpád úgy határozott, hogy a megszerzett golyós vadászpuskát éles helyzetben használja. Az első lövés a tábor 104-es épületének a falába fúródott. Az épületben tartózkodó szerb–montenegrói roma menekült a lövés hangjára kinyitotta a szobája ajtaját, és kinézett a folyosóra, míg felesége mögötte állt. A második lövés hallatán visszalökte feleségét, aki a lábát beütötte az ajtófélfába, a lövedék így az ablakot és az ajtót átlyukasztva a padlóra esett. B. Tibor tanú, aki az ominózus éjszakán a menekültállomáson biztonsági őrként dolgozott, azt mondta: éjfél felé lövésszerű pukkanást hallott. Pár perccel később az egyik szerb menekült hozzá futott és jelezte, hogy a 104-es épület egyik szobájába belőttek. A táborban dolgozó másik őr, R. Miklós arról beszélt, hogy a megtámadott épületben több menekült család is tartózkodott.
A tárgyaláson meghallgatták a 2008 decemberében történt alsózsolcai támadás egyik tanúját is, aki azt vallotta: látta, de felismerni nem tudná a férfit, aki annak idején egy vadászpuskával életveszélyesen megsebesített egy fiatalembert.
A bírósági tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője, Bérdi Zsolt indítványozta, hogy a tanács hallgassa meg azokat a tanúkat is, akik a támadások helyszínein fekete terepjárót láttak. Szabó Zsolt ügyész azonban kijelentette, a tanúk nem közvetlenül a támadások idején látták a sötét autókat, így nem szolgálhatnak releváns információkkal.
A büntetőper ma a vádlottak pszichológusi és elmeorvos-szakértői vizsgálatának ismertetésével folytatódik. Úgy tudjuk, hogy Kiss István másodrendű vádlottat a pszichológus infantilis, nárcisztikus, pszichopata személyként írta le, bár a börtönpszichológus – aki másfél éve kapcsolatban áll a vádlottal – ettől eltérő véleményt alkotott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.