Enyhített chipsadó?

Az adótörvények vitájában rendezné a Fidesz a dohánytermékeket érintő adószabályok kérdését, miután azok jövedéki adójának emelése elmaradt, közölte a párt parlamenti frakciója. A chipsadó néven ismertté vált, a népegészségügyi termékek megadóztatásáról szóló törvényjavaslathoz több módosító indítvány érkezett, amely többek között enyhítené a házhoz szállított készételekre, valamint az ételízesítőkre vonatkozó adóterhelést. Az Országgyűlés várhatóan ma dönt az indítványokról, s szavaz a javaslatról.

Vass-Gabay Dorka
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendezni fogják a dohánytermékek adózását az adótörvények vitájában, közölte szombaton a Fidesz parlamenti frakciója a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) történt egyeztetés után. Több párt is nehezményezte ugyanis a parlament múlt heti döntését, miszerint mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. A Fidesz-frakció indoklásul közölte: a terület megérett egy átfogó, teljes körű átrendezésre, ennek érdekében számos egyeztetésre van szükség, amelyek már megkezdődtek az NGM és a képviselőcsoport között. Ismeretes: a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről a Matolcsy György által június elején benyújtott javaslat eredetileg úgy rendelkezett volna, hogy az adó első lépésként 2,4 százalékkal emelkedik, majd a jövő év kezdetén és júliusban ugyanilyen mértékben. A fogyasztási dohányt termelők jövedéki adója előbb 6, majd 9, végül 11 százalékkal nőtt volna egy év alatt. Ezzel szemben az alkotmányügyi bizottság múlt hétfőn beterjesztett javaslatának indoklása szerint a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításához hosszú távú stratégia kialakítása szükséges, amely szerint az azonosan káros termékek azonos mértékben adózzanak, a kormány javaslata pedig ezzel a stratégiai céllal ellentétes. Ezt elfogadva a parlament úgy döntött: nem emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját.
A chipsadóról, hivatalosan népegészségügyi termékadóról szóló javaslat zárószavazására is sor kerülhet a mai napon, a szabályozás szeptember 1-jén léphet hatályba. A kivetett adó idén három-öt, jövőre pedig húszmilliárdos költségvetési többletbevételt jelenthet. A chipsadó területén további pontosítás várható. Két fideszes képviselő ugyanis módosító indítványt terjesztett a parlament elé a zárószavazás előtt. Rogán Antal azt javasolta, hogy ne kelljen fizetni a házhoz szállított levesek, mártások után, és az eredetileg tervezetthez képest legyen kisebb az ételízesítőket sújtó adó mértéke is. A képviselő az ételízesítők kilónkénti adójára ötszáz helyett négyszáz forintot, míg Ágh Péter kétszáz forintot javasolt.
A kormányzati tervek szerint az energiaitalokat literenként 250 forint adó terheli majd, az előrecsomagolt édességek kilogrammonként 100, a sós snackek és chipsek pedig kilogrammonként 200 forinttal lesznek drágábbak.
A 2012 -től tervezett 20 milliárdos adóbevétel egy részét az egészségügyi államtitkár az orvosok bérfejlesztésére, a vidékfejlesztési miniszter pedig az élelmiszerpiac helyzetének javítására fordítaná.
Nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmiszer Magyarországon – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. A szervezet szerint az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek egyike sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget, károsnak csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.