Estély az esélyegyenlőségért

A balatonfüredi művészeti fesztivál napjaiban, egy héttel az Anna-bál előtt, a Kékszalag vitorlásverseny mezőnyének megérkezése után néhány órával, július 16-án rendezi meg a füredi Vaszary-villában nyári aukcióját a Pintér Aukciósház. Az árverés után jótékonysági est kezdődik, a bevételekből a csángó gyerekek balatoni nyaralását támogatják.

P. Szabó Ernő
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balaton, nyár, szerelem, nap, hold, csillagok, tenisz, golf, vitorlázás, napfény, víz… – a Pintér Aukciósház július 16-i árverésének tematikáját a fenti hívó szavakkal jelölik meg a szervezők honlapjukon, amelyen több mint háromszáz tétel szerepel. A tárgykörök: klaszszikus és XX. századi modern festmények, szobrok, műtárgyak, ékszerek, ezüstök, Zsolnay és herendi porcelánok, sport, közlekedési, helytörténeti és balatoni relikviák, érdekességek, unikális levelezőlapok, könyvek a fenti témakörben, régi térképek, metszetek és más, meghökkentő, ám magas színvonalat képviselő egyéb érdekességek. Bernáth Auréltól a többi között egy ábrahámhegyi kertet ábrázoló munka szerepel az összeállításban, Perlrott Csaba Vilmos Napsütésben című vászna 4,4 millió forintról indul, s a legmagasabb indulóárú kép annak a művésznek az alkotása, aki gyakran volt a villa vendége: Vaszary János Séta a szabadban – a művész felesége napernyővel című festményéért tizenhárommillió forintnál kezdődik a licit.
A villa építtetőjét, Vaszary Kolos hercegprímást ábrázoló fotó persze sokkal alacsonyabb áron indul, s egy-egy kivételtől eltekintve (Buhus Zoltán, Csurka Eszter) nem tartoznak a milliós tételek közé a kortársak festményei, grafikái, plasztikái sem – noha eredetisége, sajátos nézőpontja miatt nem egy közülük ugyancsak kiérdemli a gyűjtők figyelmét. A nosztalgia sem rossz tanácsadó, hiszen régi táncrendek éppen úgy kalapács alá kerülnek, mint például Zsolnay-kerámiák, órák, bécsi, prágai ezüsttárgyak. A balatoni nyár mellett dunakanyari és felsőbányai nyarakat megidéző képek, dél-franciaországi vagy épp afrikai motívumok is fel-felbukkannak az összeállításban, s talán a humorérzék dolgozott az anyag válogatóiban, amikor Benczúr Gyula egy egyébként kvalitásos, ötmillióról induló képét, a Budavár visszafoglalásához készült lótanulmányt is a tételek sorába iktatták. Humor nélkül persze nem igazi nyár a nyár, ahogyan immár nem az a régi polgári hagyományok élesztgetése nélkül sem. Már csak ezért is érdemes a figyelemre az aukciót követő jótékonysági estély, amelynek ugyancsak a Balaton egyik ékkövének számító balatonfüredi Vaszary-villa a helyszíne. Az estélyt, amelynek belépőjegyeiből származó bevétele jótékonysági célt – csángó gyermekek balatoni nyaraltatását – szolgálja majd, a szervezők a Balaton egyik legelegánsabb eseményének szánják, szeretnének általa alkalmat és hagyományt teremteni a politikai élet és a civil szféra kötetlen találkozására, a Balatont szívügyükként kezelő magánszemélyek, cégek és kormányzati szereplők eszmecseréjére. Az estély fővédnökségi tisztét Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a védnökséget Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vállalta, az est háziasszonya Miklósa Erika Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő lesz. Az aukció anyaga július 6–16. között látható a Vaszary-villában, naponta, hétvégeken is 10–22 óra között. Az aukció július 16-án 20, a jótékonysági estély július 16-án este tízkor kezdődik, többek között fellép a Dresch Mihály Quartet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.