Európa és a magyar találmányok doboza

Több tízezer vendég érkezett több száz hivatalos rendezvényre Magyarországra a január elején kezdődött, múlt héten véget ért EU-elnökségünk alkalmával. Hogy pontosan mennyi bort fogyasztottak el, összesen hány kilométert utaztak, milyen ajándéktárgyakat kaptak, és hogy ez az egész mennyibe került, az kiderül alábbi összeállításunkból.

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

261 tanácskozás
Az EU-elnökség ideje alatt Magyarországon 26 informális miniszteri találkozót, illetve miniszteri szintű konferenciát, 102 vezetői és 133 szakértői konferenciát bonyolítottak le. A hazai rendezvényekre több mint 16 ezer delegációtag regisztrált, de a tényleges résztvevők száma ennek négy-ötszöröse. Egy-egy rendezvényen átlagosan 35-40 delegáció vett részt, a legnagyobb létszámú esemény az Ázsia–Európa külügyminiszteri találkozó volt csaknem 50 delegációval. A magyarországi rendezvények fő helyszínei a minisztériumok épületei mellett Gödöllőn a Grassalkovich-kastély, Budapesten a Néprajzi Múzeum és a Stefánia-palota, Balatonfüreden az Anna Grand Hotel, Debrecenben a Kölcsey Központ voltak.

26 ezer palack
A fél év során a miniszteri és a kiemelt szintű gálavacsorákat kulturális programok színesítették, ahol 30 művészeti formáció lépett fel közel 500 művész részvételével. A gödöllői tanácskozások kulturális kísérőrendezvényein mintegy 300 fiatal művész mutatkozott be a kastély barokk színháztermében. Az étkezéseken 103 ezer adag étel és csaknem 26 ezer palack bor fogyott el.

Kétszáz euró
A rendezvények részvevőinek általában szuvenírrel kedveskedik az elnöklő ország. Az uniós íratlan szabályok szerint az ajándéktárgyak értéke a legmagasabb rangú delegációvezetők esetében sem haladhatja meg a kétszáz eurót. Nagyobb értékű ajándékokat a Magyarországra érkező állam- és kormányfők kaptak. A VIP-kategóriás csomagokba egy pár, az elnökségre készült herendi porceláncsésze és -alátét, herendi kitűző, bordó vagy zöld elnökségi nyakkendő, illetve sál, valamint egy elegáns lézeres toll került. A szuvenírek közül kiemelkedik a magyar találmányok doboza, amelyben C-vitaminos cukorka, dinamós zseblámpa, golyóstoll, hímes pendrive reprezentálják a magyar találékonyságot.

750 ezer kilométer
A protokollflotta mintegy 200 autója összesen 750 ezer kilométert futott január eleje és június vége között. A delegációk mozgatásához Magyarország kedvezményesen bérelt egyebek között száz Audi és negyvenöt Skoda személygépkocsit, valamint ötven Volkswagen kisbuszt, a repülőtérre pedig tíz Saab személyautót, illetve két Citroën kisbuszt és egy furgont egyéb felhasználásra.

Kétezer újságíró
Az elnökségi honlapon keresztül mintegy kétezer újságíró akkreditált a gödöllői elnökségi sajtóeseményekre. Az elnökség 72 nemzetközi sajtótájékoztatót, sajtóbeszélgetést és egyéb sajtóeseményt szervezett.

Nyolcszáz munkatárs
Az elnökségen körülbelül nyolcszáz fős stáb dolgozott, ebből közel száz fő a Külügyminisztérium EU- államtitkárságán, mintegy kétszázan pedig Magyarország állandó képviseletén Brüsszelben.

Három és fél perc
Az elnökségi honlapot (eu2011.hu) naponta négy-ötezer internetező látogatta meg, 15-18 ezer oldalletöltéssel (a hétvégéket és az ünnepnapokat nem számítva). Egy látogató körülbelül 3,6 oldalt nézett meg, három és fél percet töltve el az oldalon. A honlap 2010. december 20-i indulása óta 2,2 millió oldalletöltés volt. A honlapon magyar, angol, francia és német nyelven tájékozódhattak a legfrissebb eseményekről az érdeklődők. Az elnökség hivatalos honlapjának működtetéséhez szükséges szoftvert Magyarország ingyen kapta meg az előző soros elnök Belgiumtól. 2011. június 20-ig 34 féle elnökségi kiadvány készült (több mint 76 ezer magyar, 45 ezer angol és 1500 francia nyelvű), összesen 122 970 példányban.

1,2 millió e-mail
Brüsszelben, az Európai Tanácsban több mint 2300 szakértői szintű munkacsoportülést szerveztek, ezek mintegy 70 százalékát magyar elnökléssel. Emellett 45 miniszteri szintű tanácsülést szerveztek, ezeket – az Európai Tanács és a Külügyek Tanácsa üléseinek kivételével – magyar miniszterek vezették. Március 21-én párhuzamosan négy miniszteri szintű ülést rendeztek meg (Külügyek Tanácsa, Általános Ügyek Tanácsa, pénzügyminiszteri, rendkívüli energiaügyi), amire még nem volt példa a tanács eddigi működése során. A több mint 80 étkezésen mintegy 5000 ember koccintott magyar borral, 1150 pedig magyar pezsgővel. Magyarország brüsszeli állandó képviseletének munkatársai csak az első három hónapban több mint 1,2 millió e-mail-t kezeltek.

15,5 milliárd forint
2010-ben, a felkészülési időszakban 6,9 milliárd forint, 2011-ben 15,5 milliárd forint volt az elnökség teljes költségvetése; 2007–2011 között összesen 23,78 milliárd forint (85 millió euró). Ezzel a takarékos elnökségek sorába tartozunk, hiszen az utóbbi évek EU-elnökségeinek összköltsége 80–150 millió euró közé esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.