Európai utasokat akadályoz Izrael

A csütörtök este Párizsból Budapestre tartó Malév-járat után a helyi hatóságok – izraeli hatósági kérésre – tegnap több európai repülőtéren is megakadályozták, hogy palesztinbarát aktivisták eljussanak a tel-avivi repülőtérre szervezett demonstrációra. Összesen kétszáz aktivistát akadályoztak meg tegnap reggel számos európai állam repülőterén abban, hogy Izraelbe utazzon.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztinbarát akció szervezői – akiket az MTI is idézett – elmondták: a résztvevők abban az akcióban vettek volna részt, amellyel tiltakozni akartak a Gázai övezet izraeli zárlata ellen, és amelyben egy tucat hajóból álló flottilla segélyt vitt volna a területre. A flottilla akcióját ugyanakkor a görög hatóságok – szintén izraeli kérésre – egyelőre meghiúsították, a hajókat nem engedték ugyanis kifutni a görög kikötőkből.
Sajtójelentések szerint az aktivisták beutazásának megakadályozására Izrael egy 342 nevet tartalmazó listát adott át a külföldi légitársaságoknak, és közölte, hogy ezektől az általa provokátoroknak és huligánoknak tekintett emberektől megtagadja a beutazást. Így a francia hatóságok megakadályozták, hogy kilenc aktivista csütörtök este felszálljon a Malév Budapestre tartó járatára, hogy onnan Tel-Avivba repüljön. Ezt követően tegnap reggel ötven utas elfoglalta a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre. Brüsszelben pedig három francia állampolgár nem szállhatott fel a Swiss svájci légitársaság Tel-Avivba tartó gépére. A genfi repülőterén ugyancsak ötven aktivista több gép késését okozta, miután nem engedték fel őket az Easyjet légitársaság tel-avivi járatára. Két amerikai aktivistát, akik repülőgépen eljutottak Tel-Avivba, visszafordítottak, harminc, Olaszország-ból és Svájcból érkező utast pedig előállított az izraeli rendőrség.
A Malév, hasonlóan más légitársaságokhoz, az izraeli hatóságtól hivatalos értesítést kapott arról, hogy az érintett utasokat, palesztinbarát aktivistákat nem engedik be Izraelbe, ezért nem vállalta a légitársaság az utaztatásukat – mondta Róna Márta. A Malév kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, a magyar légitársaság üzletszabályzata szerint ilyen esetben az utasnak ugyan nem jár vissza a jegy ára, a cég azonban méltányosságból ebben az esetben eltekintett ettől, és visszatéríti a kifizetett öszszeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.