Fehér könyv az OBA-tól

Hírösszefoglaló
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehér könyvben foglalta össze a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár betéteseinek kártalanítási tapasztalatait az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az OBA-kártalanítások történetében először végzett kifizetés utáni ügyfél-elégedettségi felmérés szerint a kártalanítás átfutási idejét és az értékhatárt érintő betétbiztosítási előírások megfelelnek az ügyfeleknek.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete idén január 3-án vonta vissza a takarékpénztár tevékenységi engedélyeit, egyidejűleg kezdeményezte felszámolását. A Jógazda betéteseinek kártalanítása az alap honlapján közzétett fehér könyv szerint az EU-n belül is az első jelentős kifizetéssel (9, 1 milliárd forint) és betétesi körrel (5329 fő) járó OBA-szerepvállalás volt a gyorsított (húsz munkanapos) kártalanítás tavaly év eleji bevezetése óta. Az eset egyik legfőbb tanulsága, hogy a rövidített kártalanítás legnagyobb kockázata az adatminőségi hiányosságokban rejlik. További tanulság, hogy az alapnak – a felügyelettel – szigorúan meg kell követelnie a hitelintézettől a betétgyűjtéssel kapcsolatos dokumentumokat. Az OBA működése során először került sor betétbiztosítási kártalanítást követően az ügyfél-elégedettségi felmérésére. Ötszáz véletlenszerűen kiválasztott kártalanított betétesnek küldtek kérdőívet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.