Figyelmeztették a reptéri ellenőrt

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásbeli figyelmeztetésben részesítette a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető BA Zrt. azt a biztonsági ellenőrt, aki vasárnap megjegyzésével megalázott egy fiatal lányt – derült ki a vállalat lapunknak megküldött tájékoztatásából. A közleményben az írják, hogy a férfi csak viccnek szánta könnyen félreérthető megjegyzését, ám az efféle magatartás „abszolút elfogadhatatlan, és távol áll a Budapest Airport által vallott és munkatársaitól is megkövetelt értékektől”, ezért elnézést kérnek. Mint arról tegnap beszámoltunk, vasárnap egy ötgyermekes család érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan amszterdami átszállással indultak nyaralni. A családfő elmondta: a becsekkolás után, az átvizsgálásnál a BA egyik munkatársa a 18 éves diáknak mindenki szeme láttára beletúrt a hajába, elöl-hátul belenyúlt a nadrágjába, melltartójába, majd megkérdezte, hová utazik. Amikor a lány megnevezte a holland várost, a közelben álló férfi ellenőr odaszólt neki: „A piros lámpás negyedbe, mi?” Habár a BA Zrt. tegnapi közleménye szerint a mondat nem pontosan így hangzott el, azt ők is belátták, hogy bántónak tűnhetett, s lapunk tudósítása nyomán vizsgálatot indítottak, amely írásbeli figyelmeztetéssel zárult.
Érdemes felidézni, hogy az állampolgári jogok biztosának munkatársai idén – több száz panaszos közös beadványa nyomán – több alkalommal is előzetes bejelentés nélkül győződtek meg a repülőtéri biztonsági átvizsgálások végrehajtásának módjáról. Tapasztalataik szerint, amelyekről áprilisban számoltak be a közvéleménynek, nem volt kizárható, hogy a biztonsági ellenőrzések során valóban sérülhetett a megalázó bánásmód tilalma, az emberi méltóság. Az ombudsman hivatala kérdésünkre közölte: a BA panaszkezelési eljárást alakított ki, s azóta nem érkezett újabb bejelentés a biztoshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.