Fókuszban a US Open selejtezője

Deák Zsigmond
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt érdemi változás a férfi teniszezők világranglistáján, a hölgyek élmezőnyében sincs komoly mozgás, viszont honfitársnőink közül ketten elkezdtek „liftezni”, igaz, ellenkező irányba. A gerincsérülése miatt kényszerszünetet tartó Szávay Ágnes a 49.-ről a 75. helyre esett vissza, a budapesti WTA-tornán a 2. körig jutott Babos Tímea viszont a 231.-ről a 176.-ra lépett előre. A legjobb magyar jelenleg Arn Gréta, aki a 73. a sorban.
Babos ilyen magasan, a Top 200-ban még nem járt, ennek kapcsán édesapját-edzőjét, Babos Csabát kerestük meg, hogy a 18 éves tehetség jelenéről és jövőjéről ejtsen néhány szót. „Bízom benne, hogy ez csak egy állomás Timi pályafutásában. Tudni kell, hogy az előrelépésben nem csak a budapesti viadal győztes mérkőzése van benne, hiszen előtte egy 25 ezer dolláros németországi torna megnyerésének a pontjai is most kerültek a neve mellé. Ez az eddigi legjobb helyezése, ráadásul a korából adódóan csak kevés versenyen indulhatott. Más 1993-as születésű nincs előtte a sorban, ’92-es is csak négy-öt. A hazai szereplés élménye, hangulata pluszt adott neki, kiderült, hogy felveheti a versenyt a világ élvonalával, hiszen Roberta Vinci, aki legyőzte őt, s végül a tornát is megnyerte, 23. a listán.”
Szávay Ágnes példáján láthattuk, hogy a korosztályos sikerek szerencsés esetben részben „átmenthetők” a felnőttek közé is. Babos Csaba erről így beszélt: „A jó junior szereplés valóban nem feltétlenül jelent gyors berobbanást, de fordítva az a helyzet, hogy százból ha egy akad, aki nem emelkedik ki már korábban a mezőnyből, a felnőttek között viszont mégis befut. Timi két évig volt második a junior világranglistán, ez azért jelent valamit. Viszont a hasonló korú és tehetségű, de nagyobb tenisznemzetből érkezettek több és jelentősebb versenyre el tudnak jutni, így könynyebb a továbblépés lehetősége.”
Tímeánál is ez a cél. „A budapesti verseny előtt három 25 ezres tornán indultunk, ami bevált, némi pihenés, majd edzés után két hasonló spanyolországi kemény pályás viadalra megyünk el, ezeken jók Timi esélyei. Utána hazajön a Szuperligára, ahol az MTK-ban szerepel, majd elutazunk Amerikába, s ott már a US Open selejtezőjére fókuszálunk. A Washingtonban élő nagyobbik lányom révén az edzéslehetőség is megoldott.” Babos Csaba elmondta, hogy Tímea felkészítése csapatmunkában zajlik, szakmailag ő, Barátosi Levente és Temesvári Andrea dolgozik össze, de akad pszichológus és erőnléti edző is a teamben, a médiamenedzselés pedig a Felix Promotion feladata. Érdeklődésünkre, hogy egy év múlva mivel lenne elégedett gyermeke előmenetele kapcsán, így válaszolt: „Azzal, ha egy év alatt annyit fejlődne a játéka, mint tavalytól mostanáig. Ez a ranglistán is meglátszana.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.