Földrengés rázta meg Fukusima térségét

Hírösszefoglaló
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős, a Richter-skálán mérve 7,1-es földrengés rázta meg tegnap Japán azon északkeleti részét, ahol március 11-én 9-es fokozatú földmozgás, a nyomában pedig szökőár pusztított, több mint 22 ezer halálos áldozatot követelve és súlyos károkat okozva a fukusimai atomerőműben. A mostani földrengés miatt is cunamiriadót rendeltek el, azonban csak egy 10 centiméteres hullámlöketet lehetett észlelni a parton – jelentette a BBC. A márciusban megrongálódott fukusimai erőmű dolgozóit evakuálták, a közelben lakókat pedig arra kérték, hogy húzódjanak magaslatokra. Áldozatokról, komolyabb károkról nem érkezett jelentés.
Szombaton a cézium izotópjának magas koncentrációját mutatták ki egy, a fukusimai tartományból származó marhahússzállítmányban – közölték a japán hatóságok. A távirati iroda úgy tudja, a radioaktív szennyeződést a japán főváros, Tokió egyik húsfeldolgozó üzemében észlelték. A céziumot tizenegy szarvasmarha húsában fedezték fel. A szállítmány abból a Minaszoma városból érkezett, amely közel fekszik a Fukusima–1-es atomerőmű körül létesített kitelepítési övezet húsz kilométeres sugarú körének határához. A különböző mintákban a radioaktív részecskéknek a normálistól 3-6-szoros mértékű eltérését tapasztalták. Korábban a fukusimai prefektúra hatóságai több esetben kimutattak sugárszennyezést a helyi zöldségekben és a tejben, de a hús ilyen jellegű fertőzöttségét első alkalommal állapították meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.