Gombamód szaporodó szerek

Nagy Áron
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száznál is több új pszichoaktív összetevőt regisztráltak az utóbbi öt évben az európai ellenőrző szervek egy hétfőn közreadott jelentés szerint. Az Európai Bizottság beszámolója kitér arra, hogy amíg 2005 és 2008 között alig tucatnyi új szer jelent meg évente, addig 2009 után a korábban ismeretlen anyagok előfordulása ugrásszerűen megnőtt a kontinensen. A felfedezett szerek jó része egyébként az uniós tagállamok által már szabályozott pszichoaktív anyagok modifikációja.
Gombamód szaporodó szintetikus drogokról s azok előállítására szakosodott „garázslaborokról” számolt be nemrég a Bloomberg Businessweek című amerikai lap is. Scott Collier, az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságának (DEA) St. Louis-i ügynöke szerint országában legalább ezren állítanak elő jelenleg olyan anyagokat, amelyek összetételük miatt nem számítanak tiltott élvezeti cikkeknek. A valós szám ennek a többszöröse lehet, mivel a DEA csak a megkülönböztető márkajelzéssel ellátott termékeket vette számításba – tette hozzá a szervezet munkatársa. A leggyakrabban szintetikus cannabinoidokkal játsszák ki a törvényeket a készítők. Ezek a vegyületek a marihuána hatóanyagát utánozzák, élettani hatásaik azonban nagyrészt ismeretlenek.
A hatóságok becslése szerint egy-egy gyártónak dollármilliókat hoznak évente a többnyire füstölőként vagy fürdősóként feltüntetett s így látszólag nem emberi fogyasztásra szánt designer drogok, eközben a teljes piaci forgalom megközelítheti az ötmilliárd dollárt. A DEA jelentése szerint legutóbb márciusban volt jelentősebb kísérlet a dömping letörésére. Akkor öt szintetikus cannabinoidot tiltottak be, ám a laborok hamar pótolják a hiányt. Ráadásul nem csak ezzel a szertípussal akad probléma, hiszen metamfetamin-, kokain- vagy éppen LSD-pótlékokat is állítanak elő a főként garázsokban, pincékben berendezett laborok. A kábítószer-ellenes szervezet szerint egyébként ezek a készítmények – a hatályos szabályozási rendszer mellett – a tiltás ellenére sem fognak eltűnni a piacról.
Ismeretes, hogy a designer drogok népszerűsége egyebek mellett abban is keresendő, hogy legálisan hozzáférhetők. Mint arról korábban írtunk, sokan azt hiszik, ez egyet jelent azzal: biztonságosak. Ez azonban nincs így. Az új szerekkel szemben ugyanis a tiltólistákon ma szereplő anyagok nagy részét kezdetben mint minőségileg ellenőrzött gyógyszert hozták forgalomba, s a több évtizedes gyógyászati, valamint visszaélésszerű használatuk alatt sokrétű tapasztalat halmozódott fel róluk. A designer drogokat ráadásul olyanok is kipróbálják, akik tiltott szerhez sohasem nyúlnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.