Gyász és felháborodás Oroszországban

Nemzeti gyásznapot tartottak tegnap Oroszországban a vasárnapi hajószerencsétlenség áldozatainak emlékére. A búvárok sorra hozzák fel a holttesteket a Volga aljára süllyedt roncsból, számuk meghaladhatja a százhúszat.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Oroszország a vasárnapi hajóbaleset áldozatait siratja, a búvárok újabb és újabb holttesteket emelnek ki a húszméteres mélységbe süllyedt Bulgaria kirándulóhajó belsejéből. Tegnap elkezdték a felszínre hozni a zeneszobában rekedt több tucat gyermek maradványait is – közölte az AP-vel Szvetlana Lebegyeva, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának tatárföldi szóvivője.
Mint arról beszámoltunk, a Bulgaria sétahajó vasárnap délelőtt a Volga tatárföldi szakaszán, a Kujbisevi-víztározón, a parttól három kilométerre haladt, amikor egy manőver után váratlanul a jobb oldalára dőlt, és mindössze nyolc perc alatt elsüllyedt. Az utasok többsége a hajótestben tartózkodott, esélyük sem volt a menekülésre. A szerencsétlenséget – tegnapi adatok szerint – hetvenkilencen élték túl, az áldozatok száma meghaladja a százhúszat. A hajón, amely 120 ember befogadására volt alkalmas, 205-208-an utaztak. A katasztrófa okait vizsgálják, és tegnap őrizetbe vették a hajót bérlő és a kirándulást szervező cég vezetőjét. Az orosz sajtó dühöng, és felelőtlenséget, korrupciót, megszegett biztonsági szabályokat emleget. A tragédia közelében, ahol a hírekre váró hozzátartozóknak pszichológusok, iszlám papok és ortodox pópák próbálnak segíteni, sem Dmitrij Medvegyev államfő, sem Vlagyimir Putyin miniszterelnök nem jelent meg – közölte az AP.
Több tucat elaggott személyszállító hajó cirkál az orosz vizeken engedélyek nélkül; túlterheltek, és gyakran a motorjuk sem működőképes – sorolta a katasztrófát vizsgáló orosz ügyészség megállapításait a Kommerszant. A Tvoj Den napilap túlélők beszámolóját idézte, akik szerint az utasok csapdába estek, mert a vészkijáratokat bezárták vagy behegesztették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.