Gyurcsány magával rántja a szocialistákat

Munkatársunktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások óta eltelt egy évben az MSZP képtelennek bizonyult a megújulásra – írja elemzésében a Századvég. Jelzik: az MSZP nem képes a valódi politikai alternatíva felmutatására, ami természetes, mert egyszerre szenved ideológiai, intellektuális, hitelességi, kompetencia és vezetési válságban. – Az előre hozott kongresszus, s a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kikényszerítette pártszavazás bebizonyította: a pártvezetés és a volt kormányfő holdudvara közötti mély konfliktusok feloldása lehetetlen. Ez a vezetési válság mutatkozik meg a párt támogatottságában, amit jóhiszeműen is legfeljebb stagnálásnak minősíthető – írják. Gyurcsány ma a legelutasítottabb politikus, s így az MSZP megújításának talán legfőbb akadálya. Újbóli aktivizálódása óta Gyurcsány elutasítottsága nő: az év eleji 59 százalékról 70 százalékra – minden bizonnyal az MSZP-belharcban játszott egyre aktívabb szerepvállalásának köszönhetően.
A volt kormányfő nem szabadult meg nagyarányú hitelességi deficitjétől, s amíg ezt a terhet magával hordozza, alkalmatlan rá, hogy a baloldal megújítójaként lépjen a politikai porondra. Ez eredményezhette, hogy a baloldali szavazóknál elmozdulás figyelhető meg az MSZP-től az LMP irányába.

Elismerés. A beszédet ismerők 70 százaléka szerint Orbán Viktor kormányfő sikeresen védte meg a nemzeti érdekeket kedden az Európai Parlament előtt – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A Fidesz-táborban 91 százalék látja így. A jobbikosoknál 54 százalék, az MSZP-seknél 47 százalék, az LMP-seknél 46 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.