Hatott a nagyság átka

MTI
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bombameglepetés a németországi női labdarúgó-világbajnokságon: a két legutóbbi aranyat besöpört, házigazda Nationalelf a hosszabbításban 1-0-ra kikapott Japántól, s nem került a legjobb négy közé. „Könnyek a vb-cím helyett”, „Fuccs az álmoknak” – ilyen címekkel számoltak be a tegnapi berlini újságok a fiaskóról. Az említett álmok a 108. percben Marujama góljával szertefoszlottak, a gárda korábban az 1999-es, egyesült államokbeli vb-n szerepelt ilyen gyengén. A 2006-os férfi-vb bronzérme házigazdaként lélekemelőnek hatott, ez most nem valósulhatott meg, az első kommentárok szerint azért, mert a németek lebecsülték a japánokat. Méretre is – egyes bulvárlapok még az összeállítást is úgy adták meg, hogy a nevek mellé nem a válogatottság számát vagy az életkort írták oda, hanem a játékos magasságát. Ám az átlagban tízcentis különbség elenyészett a japán „törpék” lelkes játékának köszönhetően, akik minden rezdülésükkel a fukusimai katasztrófát próbálják feledtetni, s örömet okozni az otthoniaknak. Ráadásként úgy néz ki, a németek londoni olimpiai részvétele is elszállt.
A vb további negyeddöntőin a franciák 1-1 után büntetőkkel verték az angolokat, az amerikaiak 1-1-et és 2-2-t követően ugyanígy a brazilokat, drámai csatában. Kezdődött egy brazil öngóllal, folytatódott több bírói hibával, egy jogtalan kiállítással, védett, de újrarúgatott brazil büntetővel. A hoszszabbításban Marta már dél-amerikai előnyt szerzett, de Wambach a 122. percben egyenlített, s a lélektani előnyt kihasználta az Egyesült Államok. A svédek 3-1-re verték az ausztrálokat. A szerdai elődöntőkben: Franciaország–Egyesült Államok, Japán–Svédország.

Favoritok győzelem nélkül. A házigazda Argentína, a címvédő Brazília és a tavalyi vb-n legjobb dél-amerikaiként 4. Uruguay egyaránt győzelem nélkül áll a második kört követően is a Copa Américán. Legutóbb az uruk csak 1-1-re mentek Chilével, a brazilok pedig 2-2-re Paraguayjal úgy, hogy Fred csak a 90. percben egyenlített. Mivel Peru Mexikót, Venezuela pedig Ecuadort verte 1-0-ra, a favoritoknak a zárófordulóban kötelező győzniük a továbblépéshez. Pontosabban három négyes csoport lévén a két legjobb 3. egyikeként is a negyeddöntőbe kerülhetnek, de ez azért ciki lenne a javából. Persze még mindig jobb, mint szégyenszemre kiesni…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.