Hazatértek az újságírók

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazatért 547 napos afganisztáni raboskodás után a francia állami televízió két munkatársa. Stéphane Taponier operatőr és Hervé Ghesquiere tudósító szabadulásáért a francia állam állítólag Alain Juppé külügyminiszter szerint nem fizetett váltságdíjat, ám a Paris Match másképp tudja. A Párizs melletti reptéren való leszálláskor az újságírókat Nicolas Sarkozy és neje fogadta. Taponier és Ghesquiere az Afganisztánban szolgáló francia csapatokat követte, s így kerültek a tálibok fogságába. Beszámolójuk szerint soha nem fenyegették őket megöléssel és veréssel, mindketten egészségesen érkeztek haza. A Paris Match hetilap újságírója részletesen leírta a tárgyalást a két újságíró életéért. Michel Peyrard szerint június 21-én a foglyokat őrző „Z parancsnok” azt üzente, az újságírók jól vannak, egyikük könyvet ír, a másikuk pedig sokat alszik. A tálibok szabadulni akartak a foglyoktól, mivel olyan helyen vannak, amely időközben veszélyessé vált. Eredeti követeléseiket néhány nappal később visszavonták, Peyrard szerint a kért összeg felével is beérték volna, s a várt négy helyett két tálib harcos elengedésével. A tálibok három pakisztáni várost neveztek meg – Kvettát, Iszlámábádot és Karacsit –, ahol átadhatták a pénzt, az utolsó tárgyalásokat pedig Afganisztánban tartották. Z parancsnok június 26-án üzent utoljára, azt állítva, a szabadulás napok vagy esetleg órák kérdése. A BMFTV hírcsatorna szerint „néhány millió eurót” fizettek értük, s két tálib harcost elengedtek.
Ghesquiere kéziratát a tálibok végül megtartották maguknak, pedig bevallása szerint nagyjából 500 oldalt teleírt, mivel a két férfit 2010 februárjától az év decemberéig külön választva őrizték, így közöttük semmiféle kommunikáció nem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.