Hétfőig tart a hőségriasztás

Továbbra is érvényben van a tegnap reggel nyolc órakor érvénybe lépett, hétfő éjfélig tartó országos hőségriasztás. Vizet osztottak Budapest főbb terein, a fővárosi strandok nyitva tartását meghosszabbították. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kánikula miatt feloldotta a hét végi kamionstopot és általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A Balatonnál is készenlétben állnak a vízi mentők.

2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kánikula miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a mai napra legmagasabb, azaz harmadfokú figyelmeztetést az ország nagy részére. Az előrejelzések szerint Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a napi középhőmérséklet általában 27 Celsius-fok felett alakulhat, ezért négy napon át tartó hőségriasztást rendelt el tegnap reggel 8 órától az országos tiszti főorvos. A riadó hétfő éjfélig szól, a következő napokon ugyanis a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25-27 Celsius-fokot.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lapunknak eljuttatott közleményében azt írta: tapasztalataik szerint hőségriasztás idején 20-30 százalékkal nő a roszszullétek száma. A leggyakoribb ilyenkor az ájulásos rosszullét, amely elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket fenyegeti, de fiatalokkal is előfordulhat. A szóvivő tájékoztatása szerint a mentők tegnap is teljes kapacitással dolgoztak, országszerte 743 mentőegység állt készenlétben, ami körülbelül 1700 mentődolgozó szolgálatát jelenti. Győrfi Pál azt tanácsolta: aki teheti, tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. Azt, aki az ájulás kezdeti tüneteit – szédülés, fülzúgás – észleli, árnyékos, hűs helyre kell lefektetni. Hozzátette, a rosszullét sok esetben megelőzhető megfelelő mennyiségű folyadék – elsősorban ásványvíz vagy tea – fogyasztásával, illetve szellős, természetes anyagból készült ruhák viselésével.
A Fővárosi Vízművek tegnap kilenc órai kezdettel vizet osztott a Deák téren, kora délutántól a frekventáltabb csomópontokban (Széll Kálmán tér, Blaha Lujza tér, Örs vezér tere, az állatkert bejárata) félliteres zacskózott vizet adtak hűtőkocsikból a járókelőknek egy-egy órán keresztül – írta Szűcs Somlyó Mária, Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A szóvivő közleményében azt írta, a fővárosi strandok nyitva tartását meghosszabbították: reggel 8-tól este 9 óráig várják a hűsölni vágyókat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit; a nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A BKV kérésére naponta 12 és 17 óra között bizonyos vonalakon a villamossíneket is hűtik.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel egyetértésben hőségriasztás miatt felfüggesztette a kamionstopot. A szokásos nyári gyakorlattal szemben a tehergépkocsik ma délután 3 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop felfüggesztésével a járművezetőknek így nem kell a hőségben járművükben várakozniuk.
Az erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki a rendkívül gyors felmelegedés, a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt, ezért általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter tegnaptól átmeneti időre az erdőkre.
– Felhevült testtel, étkezés vagy alkoholfogyasztás után senki se induljon fürdeni, csónakázni vagy szörfözni. Ne hősködjenek, használják a mentőeszközöket! – áll a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának kánikulai hétvégére kiadott közleményében. Tar Mihály, a szakszolgálat sajtószóvivője elmondta: a kánikulai napokon mind a hat mentőhajójuk a vízen lesz, és a Rupert sürgősségi mentőhajó 24 órás szolgálatban várja az esetleges riasztásokat. A vízi mentők költségvetési gondjai miatt csaknem a parton maradt gyorshajó fedélzetén egy orvos vagy mentőtiszt, egy mentőápoló, egy matróz és két vízi mentő (közülük az egyik mélyvízi búvár) teljesít szolgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.