Júniusban kissé lassult az infláció

Hírösszefoglaló
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamelyest tovább lassulhatott a magyarországi fogyasztói árak emelkedési üteme a múlt hónapban az élelmiszer- és az energiaárakban jelentkező hatások miatt – állítják a távirati iroda felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők, bár van olyan előrejelzés is, amelyik kis gyorsulást valószínűsít.
A keddi adatismertetés előtt megkérdezett citybeli házak szakértői viszonylag szűk sávban mozgó, 3,7–4,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a múlt havi éves inflációra, a prognózisok átlaga pedig 3,81 százalék. Májusban 3,9 százalékos – a vártnál jóval alacsonyabb –, áprilisban pedig még 4,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.
A gyorsulást jósló egyetlen cég, a 4cast szakértői szerint a lefelé ható májusi ársokkot egyedül a feldolgozatlan élelmiszerek okozták, és júniusban is valószínűleg ez a termékcsoport lesz a fő meghatározó tényező. Ez az összetevő most azonban várhatóan korrekciós hatást gyakorol majd májushoz képest, ami nem is lenne szokatlan jelenség. A ház szerint a feldolgozott élelmiszerekben is mutatkozhat valamelyes átszűrődés a feldolgozatlan élelmiszerek korábbi áremelkedéséből, bár ez valószínűleg nem lesz olyan mértékű, hogy „felzaklassa” az MNB monetáris tanácsát. Az előrejelzési sáv másik végén van a Barclays Capital, amelynek elemzői 3,7 százalékra lassuló éves inflációt valószínűsítenek júniusról. A cég szakértőinek indokolása szerint a szezonális élelmiszerekben tavaly júniusban mért jelentős áremelkedés most bázishatásként lép be, és ez várhatóan inflációlassító hatást gyakorol. A Barclays Capital jelenleg érvényes távlati MNB-kamat-prognózisában 2012 második negyedévére 5,50 százalékig csökkenő alapkamat szerepel.
Mindazonáltal korántsem konszenzusos jóslat a Cityben az, hogy a magyar jegybank alapkamata a következő módosítás során lefelé mozdul. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői például továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a magyar jegybank következő kamatmódosítása nagyobb eséllyel lesz emelés, mint csökkentés. A cég jelenleg negyed százalékpontos MNB-kamatemelési előrejelzést tart érvényben az idei negyedik negyedévre a szerinte addigra várhatóan visszagyorsuló infláció miatt, és 6,50 százalékos kamatot vár 2012 végére. A JP Morgan londoni felzárkózó piaci elemzői júniusról 3,8 százalékra lassuló éves inflációt jósoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.