Kandahár királya

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy afganisztáni népi bölcsesség szerint aki Kandahárt irányítja, azé az egész ország. A gyanús hátterű testvér révén az afgán elnök eddig magáénak tudta a déli területeket, mostantól azonban nem lehet tudni, mi lesz a térséggel, a tálibok legfőbb bástyájával, és ki tud majd benyomulni a kialakult hatalmi vákuumba. Ahmed Váli Karzai hivatalosan a tartományi kormányzótanács elnöke volt, de a hatalmat nem ez adta neki, hanem törzsi kapcsolatai, személyes befolyása és nagy vagyona. Ezt értékelte mindenki, még akkor is, ha a kandahári erős ember csak úgy lehetett valódi irányító, hogy cseppet sem zavarták az erkölcsi kérdések.
A Chicagóból hazatért egykori restaurátor az utóbbi időben egy erődszerű házban élt Kandahárban, ahonnan páncélozott autóval szállították a város más részeire. Nyugati diplomaták arról számoltak be, hogy Ahmed Váli úgy irányította a tartományt, mint egy keresztapa a bűnszövetkezetét, sőt egy elemző azt állította, ezzel a tevékenységével adott teret a táliboknak. A politikushoz kötődő családi-baráti üzletek miatt hoppon maradt helyi hatalmasságok ugyanis úgy látták, Ahmed Váli ellen csakis a tálibok tehetnek valamit. Kandahár királyáról korábban kiderült, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) folyósított neki fizetést, majd kevéssé udvarias üzenetet kapott Hamid Karzai, miszerint öccsével csináljon valamit, különben felteszik a büntetlenül megölhető személyek listájára, majd az érintett elmondta, félreértésről van szó, a kapcsolat ma már kiváló az amerikaiakkal.
Végül mégis megölték, így a megszállóknak hamarjában új embert kell keresniük a déli vidékek ellenőrzésére, bár olyat, aki ismert, befolyásos és ennyire szorosan kötődik az elnökhöz, biztosan nem fognak találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.