Kémbotrány: meglehet a moszkvai szál

A kormánynak továbbra sincs közlendője a kémbotrány kapcsán – derült ki a kommunikációs államtitkár lapunknak adott válaszaiból. Eközben a Hír TV úgy értesült, az államellenes bűncselekmények miatt folytatott nyomozás negyedik gyanúsítottja vélhetőleg egy biztonsági cég társtulajdonosa, akinek az édesanyja és üzlettársa is orosz származású.

Munkatársainktól
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most is az az álláspontja a kormánynak, ezzel együtt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, ami a kémbotrány kapcsán tartott kormányszóvivői tájékoztatón már elhangzott – válaszolta lapunknak Kovács Zoltán, a tárca kommunikációs államtitkára. Közölte, a kormány nem tárgyalt a büntetőeljárásról, amivel semmi dolga nincs is. Hozzátette, a katonai ügyészség önállóan nyomoz. A kémbotrány kirobbanása óta a vádhatóság is hallgat.
A Budapesti Katonai Ügyészség a múlt héten Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel, hivatali utódját, Laborc Sándort bűnpártolással, míg Szilvásy György volt titokminisztert kémkedésre való felbujtással gyanúsította meg. A hatóság mindhármuk előzetes letartóztatását kezdeményezte, de a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezt elutasítva Galambos házi őrizetéről, majd Szilvásy és Laborc szabadlábra helyezéséről döntött.

*

Úgy tudjuk, az ügy központi szála Moszkváig vezet. A katonai ügyészek azt vizsgálják, gyűjtött-e bárki szigorúan titkos adatokat Budapesten a magyar titkosszolgálatokról idegen szervezetek számára. Az eljárásban felbukkant egy negyedik, a sajtóban csak csuklyás emberként említett személy, akit hétfőn Szilvásyval együtt bilincsben vezettek a bíróság folyosóján. A Hír TV szerint a férfi vélhetőleg P. László, egy fővárosi biztonságtechnikai cég egyik tulajdonosa, és ahogyan üzlettársa, úgy édesanyja is orosz származású. Az, hogy a társaságnak és P. Lászlónak mi köze Szilvásyékhoz, államtitok, de az tudható, hogy a vállalkozás több nyomozati szakaszban lévő, titkosszolgálati szállal átszőtt ügyben szerepel. A cég érintett volt az Eclipse-számlagyár ügyében, és korábban belső információkhoz jutott a reptéri igazgatóság akkori munkatársától, a nemrég még előzetesben lévő, a BKV-botrányban kenőpénz átvételén ért Sziebert Györgytől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.