Két év múlva uniós bírság autósoknak

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak körülbelül két év van hátra ahhoz, hogy a külföldön szabálytalankodó járművezetőket ugyanúgy felelősségre vonják, mintha át sem lépték volna hazájuk határait. Az Európai Parlament tegnapi, strasbourgi döntése eredményeként a tagállamok a jövőben megosztják egymással a gépjárművek regisztrációs adatait. Ayala Sender szocialista spanyol képviselő, a téma parlamenti jelentéstevője így sóhajtott fel a döntés után: „Három év egyeztetés után végre közelebb kerülünk ahhoz, hogy megszüntessük a szabályokat megsértő autósok büntetlenségét.”
Az új szabályok értelmében a tagállami hatóságoknak kötelező lesz megosztani egymással a szabálysértést elkövető autó regisztrációs adatait. Ezután a kocsi tulajdonosának vagy a járművezetőnek levelet küldenek, amelyben tájékoztatják arról, hogy milyen szabálysértést követett el, és az milyen büntetést vonhat maga után. A szankciót annak az országnak a jogszabálya alapján határoznák meg, ahol a szabálysértést elkövették.
Mindenekelőtt a négy „nagy gyilkos” szabálysértést figyelik majd, amelyek a balesetek 75 százalékát okozzák: a sebességtúllépést, a piroson áthaladást, a biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztását és az ittas vezetést, de más szabálysértéseket is büntetnek. Az új irányelvet még jóvá kell hagynia minden tagállamnak, s ez nagyjából két évet vesz igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.