Kétséges biztonság: nincs még engedélye a Szigetnek

Bár a Sziget Fesztivál a szervezők szerint minden előírásnak megfelel, a rendezvény, benne egy körülbelül harmincméteres torony, a mai napig nem kapott hatósági engedélyt. A fesztivál alig egy hónap múlva kezdődik. Óbuda kérésére az illetékes kormányhivatal Újbudát jelölte ki eljáró hatóságként.

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újbuda jegyzőjétől várják a Sziget Fesztivál megrendezéséhez szükséges engedélyeket, amelyeket még a hatóság vizsgál – tudta meg lapunk Benis Dánieltől, a 2011. augusztus 10-től 15-ig, az óbudai Hajógyári-szigeten a napi több tízezres látogatóval számoló rendezvény háttértechnikai vezetőjétől. Elmondta: még nincs meg minden engedély.
A napokban harangozták be, hogy a fesztivál egyik kiemelt helyszíne lesz az a 30 méter magas „szupertorony”, amelynek kivitelezését a Vodafone mobilszolgáltató finanszírozza. Az ismertetett elképzelések szerint a fesztivál idején egy tíz emelet magas toronykomplexum áll majd a Hajógyári-sziget középpontjában. Itt többek között „DJ-pörgést, digitális Kánaánt” kínálnak a szórakozni vágyóknak.
*
A panelház magasságú torony kilátóként, a negyedik emelet magasságában pedig vendéglátó teraszként is szolgál majd. Az ügyben hiába kerestük Fülöp Szilviát, a Vodafone sajtófőnökét, lapunkat kérésünk ellenére sem hívta vissza.
A West-Balkán nevű szórakozóhelyen az év elején három diáklány halálát követelő tragédia, valamint az annak nyomán kiadott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételét előíró márciusi kormányrendelet nemrég módosult. Szakemberek szerint a kezdeti szigor több ponton is enyhült, vélelmezésük szerint a nyári hónapokban országszerte tartott fesztiválokra. Változatlan viszont, hogy ezután is a rendezőknek kell kérelmezniük az engedélyeket, a jóváhagyást pedig – az összes szükséges szakhatósági hozzájárulás öszszesítése után – az illetékes jegyző írja alá.
A Sziget ügyében az elmúlt csaknem két évtized gyakorlatával szemben idén azért nem Óbuda– Békásmegyer hatósági vezetője jár el, mert a kerület „érintettségre” hivatkozva a fővárosi kormányhivatalt kérte egy másik eljáró hatóság kijelölésére. A III. kerületi önkormányzatnál nem indokolták, miért hárították el maguktól a felelősséget. Így került az ügy a XI. kerület jegyzőjéhez, aki a mai napig nem adta ki az engedélyt. A jogszabályok értelmében a kiadott határozatot közzé kell tenni az önkormányzat internetes honlapján, oda tegnap lapzártáig nem tettek fel ilyen dokumentumot.
Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője szerint ők minden előírásnak megfelelnek. Kérdésünkre, hogy sokakban kétségeket kelthet a „szupertorony” biztonsága, kifejtette: az építmény szerkezeti elemeiben semmiben sem különbözik az úgynevezett nagyszínpadtól, így ott sem lehet gond. Hangsúlyozta, hogy a toronyra, akárcsak a színpadokra, nem kell külön építési engedélyt kérni.
Ezzel szemben Ughy Attila, a fővárosi közterület-hasznosítási bizottság fideszes elnöke határozottan állítja, engedély nélkül semmiféle torony nem építhető. Az ügy további furcsasága, hogy a városházán még mindig úgy tudják, az illetékes hatóság Óbuda.
Mint ismeretes, a Sziget Fesztivál idei megrendezéséről Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester január végén állapodott meg Gerendai Károllyal. Akkor bejelentették: a Demszky-korszakban elfogadott közterület-használati rendelet alapján meghatározott 2,6 milliárd forintos díjból ezen a címen a Sziget Kft. 50 millió forint plusz áfa kifizetését vállalja. Ezenfelül a város kialakít egy, például a BKV, a gyógyfürdők vagy az állatkert kedvezményes igénybevételére feljogosító „szolgáltatáscsomagot” a Sziget Fesztivál résztvevői számára. Ebből a bevételből a Sziget Kft. további mintegy 100 millió forint befizetését vállalja a főváros számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.