Kettős lábátültetés Spanyolországban

Hírösszefoglaló
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon először hajtottak végre kettős lábátültetést spanyol orvosok. A valenciai orvos csapat nem közölt részleteket sem a fogadó betegről, sem pedig arról, akitől a végtagok származtak – tudta meg a távirati iroda. Az átültetés különösen bonyolult beavatkozás volt, a Pedro Cavadas sebész vezette team nem tudott korábbi esetekre és tapasztalatokra támaszkodni. A hosszú órákig tartó műtét vasárnap este kezdődött és tegnap ért véget. Pedro Cavadas még két napig nem akar részleteket közölni a transzplantációról. A sebész 2010 májusában kapott engedélyt a hatóságoktól kettős lábátültetés végzésére. Akkor arra hivatkozott, hogy egy fiatal férfinak van szüksége az új végtagokra. A páciens balesetben vesztette el lábait. Az amputációt a végtagok felső részeinél végezték, így protézis alkalmazása nem jöhet szóba. Egyedül a kettős lábátültetés volt a lehetséges módja annak, hogy elkerülje a kerekes székhez való kötöttséget. Pedro Cavadas két éve az első volt, aki teljes arctranszplantációt végzett Spanyolországban. 2006-ban sikeresen hajtott végre kettős kézátültetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.