Kifizetve a Mol-csomag

Hírösszefoglaló
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam kifizette a Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, s ezzel visszavásárolta a 21 százalékos pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftyegaz orosz olajipari vállalattól – közölte tegnap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. – A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás sem az államadósságot, sem a költségvetési hiányt nem növeli – áll a tárca közleményében, amely arra is kitér, a tranzakció javítja a magyar–orosz kapcsolatokat. A részvénycsomag visszaszerzése politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű esemény. A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordul ugyanis elő, hogy az állam visszavásárol egy, az ország pénzügyi mozgásterét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet. A tranzakció – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény – nemcsak egy sikeres vállalatban való részesedés kézre kerítését jelenti, hanem a régió energiapolitikájában is hangsúlyosabb szerepet biztosít Magyarországnak. Az adásvételi szerződést az állam és az orosz társaság intenzív tárgyalásokat követően május 24-én írta alá. Azóta az Országgyűlés megtárgyalta és jóváhagyta az ügyletet. Az átláthatóság érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.