Klagenfurti BL-debütálás

Hat mérkőzéssel már tegnap megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. fordulója, de minket, magyarokat nyilván jobban érdekel, hogy a legutóbbi aranyérmes Videoton ma este fél kilenctől bemutatkozik a legrangosabb európai kupasorozatban. A helyszín Klagenfurt, az ellenfél a többek között Szabics Imrével felálló osztrák Sturm Graz.

Deák Zsigmond
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hihetünk a piaci értékítéletnek, illetve az ezt közvetítő Transkfermarkt.de szakhonlapnak, akkor igen kiegyensúlyozott lesz a Videoton és a Sturm Graz párharca a BL-selejtező második körében. A magyar bajnok kerete ugyanis 11,25 millió, az osztrák első helyezetté pedig 12,725 millió eurót ér, s a legtöbbre taksált játékosok között sincs nagy különbség; Andre Alves 1,3 milliója nem törpül el Roman Kienast és Christian Gratzei kapus másfél milliója mellett. Azért azt ne feledjük el, hogy a fehérváriak történetük első bajnoki címe után most debütálnak a legrangosabb kontinentális kupasorozatban. A háromszoros aranyérmes graziak rutinosabbak, háromszor a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepeltek. Franco Foda öt éve vezetőedző, de német létére teljes tréneri pályafutását a Sturmnál töltötte 2002 óta, kezdetben alacsonyabb beosztásban. „A Videoton a lehető legnehezebb ellenfél, de megtaláltam a gyenge pontját” – nyilatkozta tegnap magabiztosan. Csapata nagy része régóta együtt futballozik, sorozatban ez a negyedik idénye a nemzetközi színpadon. Két éve az Európa-liga csoportköréig jutott, egy éve a Juventus állította meg a selejtező utolsó körében.
A keret tagja a magyar válogatottban reaktivált 30 éves csatár, Szabics Imre is: „A Ferencvárosban nevelkedtem, az a csapat áll közel a szívemhez, a Videoton elleni párharc számomra hasonló lesz, mint bármelyik másik. Úgy érzem, jobb csapatunk van és a nagyobb nemzetközi rutin miatt mi vagyunk az esélyesebbek.” Mindez igaz annak ellenére, hogy a Sturm nem otthon, hanem Klagenfurtban fogadja a Videotont, mivel a saját stadionjában az amerikaifutball-vb zajlik.
Bár Foda annak idején kétszer magára ölthette a német Nationalelf mezét, játékosként a magyar gárda edzője jobb: Paulo Sousa 52-szeres portugál válogatott, U20-as vb-győztes, Eb-bronzérmes, kétszeres BL-nyertes (Juventus, Dortmund). Ez persze ezúttal mit sem számít. „Nyerni akarunk, de tisztában vagyunk az ellenfél erejével. Tapasztalt és egységes gárda a Sturm, ráadásul lelkileg is erős, hiszen az utolsó fordulóban szerezte meg a bajnoki címet. Nekünk is ilyen mentalitással kell pályára lépnünk, 180 percen keresztül teljes odaadást, kemény koncentrációt várok el a csapatomtól” – fogalmazott a Videoton nyáron érkezett szakvezetője. A fehérváriak történetük során kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA-kupából, 1981-ben viszont alulmaradtak a Rapid Wiennel szemben. A Sturm magyar mérlege hibátlan: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó-kupában a Honvédot búcsúztatta. A várhatóan három új spanyol légióssal, de az egymillió eurót érő montenegrói kapus, Mladen Bozsovics nélkül felálló magyar bajnok tegnap reggel busszal vágott neki az útnak Klagenfurtba. Ma este a helyi Hypo-Arenában az angol Stuart Attwell fújja majd a sípot, a visszavágót jövő szerdán rendezik Székesfehérváron. Reményeink szerint a Videoton most megalapozott továbbjutási esélyeivel.
A várható kezdőcsapatok. Sturm Graz: Gratzei – Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher – Wolf, Weber, Klem, Hölzl – Muratovic, Szabics; Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Horváth, Hector Sanchez – Polonkai, Mitrovics, Vasziljevics, Walter Fernandez – Nagy, Alves.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.