Leépítések a szlovák közmédiánál

Neszméri Sándor
2011. 07. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz munkatársától vált meg a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) igazgatósága az idei év első fél évében, év végéig pedig további négyszáz embernek mondanak fel. Az első fél évben végrehajtott leépítés elsősorban az adminisztrációt érintette, amit az tett lehetővé, hogy január elsején egyesült a korábban önálló rádió és televízió, ebből adódóan a „kiszolgálórészlegeken” létszámfelesleg alakult ki.
A második fél évben azonban már az alkotói gárdát érintik a változások, aminek egyébként egyértelműen a rossz gazdasági helyzet az oka: a televízió korábbi vezetése éveken át túlköltekezett, 2010 végére 60 millió eurós adósságot halmozott fel, költségvetési tervében az idei évre további 15 milliós veszteséget tervezett. Gyakorlatilag ez váltotta ki a parlamentben azt a döntést is, hogy a két intézményt össze kell vonni.
Az RTVS vezetői válságkezelésként június 30-án megszüntették a televízió sportcsatornáját, ami ugyan jelentős megtakarítást eredményez, ennek ellenére további megszorításokra van szükség. Miroslava Zemková vezérigazgató ezért döntött úgy, hogy a nyári és az őszi hónapokban 408 szerkesztőtől válik meg az intézmény. A leépítéssel, a megszorításokkal az ellenzéki pártok is egyetértenek, de azt állítják, az „elbocsátandó munkatársak kiválasztásakor politikai szempontokat követ az RTVS vezetése”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.