Leopardok a tüntetők ellen?

Stefan Lázár
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Köln)

Németország kétszáz páncélkocsit ad el Szaúd-Arábiának – adta hírül a német sajtó, jókora botrányt kavarva a megállapodás megszellőztetésével. A kormány a döntésről ugyanis a mindössze kilenctagú szövetségi biztonsági tanács szigorúan titkos ülésén határozott, a Spiegel hírmagazinban mégis megjelent az információ. Angela Merkel tiltakozott, és a kabinet ülésén felszólította annak tagjait, gondoskodjanak a minisztériumokon belül arról, hogy hasonló kiszivárogtatás ne forduljon elő. Az ügylet lényegi részét a sajtóbotrány azonban nem érinti, a parlamenti ellenzék frakciói, de a kormánypártok több képviselője is a tervezett üzlet visszavonására szólította fel a kormányt. Szakértők szerint Berlin Rijádot azért fegyverzi fel, hogy segítse az Irán elleni szembenállása során.
Rijád harminc éve vár arra, hogy német harckocsikat vásárolhasson. A müncheni Kraus– Maffei–Wegmann cég gyártotta „Leo 2” különösen alkalmas a városi bevetésre, mivel háromszázhatvan fokban mozgó kamerával, az éjszakai akciók során használható fényerősítővel és barikádok eltávolítására alkalmas, hóekére hasonlító berendezéssel rendelkezik. A kritikusok ebből azt a következtetést vonják le, hogy a szaúdi rendszer elsődlegesen nem kül-, hanem belpolitikai okokból akar felkészülni a jövőre, attól tartva, hogy az „arab tavasz” hulláma a királyságot is eléri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.