Martonyi folytatná az EU bővítését

MTI
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnia kell az Európai Unió bővítésének, hiszen az az EU lényegéből fakad, idővel egész Délkelet-Európának az európai integráció részévé kell válnia. Ez a végkövetkeztetése a dubrovniki csúcstalálkozó egyik szombati plenáris ülésének, amelyen magyar részről Martonyi János külügyminiszter volt jelen. Martonyi János beszámolt róla, hogy az EU-bővítésről szóló plenáris ülésen rajta kívül a svéd és a bolgár külügyminiszter, valamint a lengyel és az albán miniszterelnök-helyettes vett részt. Mindegyikük megköszönte Magyarországnak azt a munkát, amelyet a EU soros elnökeként végzett az elmúlt fél évben. Az idei első félévi magyar elnökség végén hagyta jóvá az EU Horvátország felvételét.
Hatodik alkalommal rendezték meg Dubrovnikban a Croatia Summit nevű tanácskozást, amely a délkelet-európai régió fejlődésének távlataival, az EU bővítésével és a mediterrán térség biztonságával foglalkozott. A rangos nemzetközi konferencián a vendéglátó Horvátország elnökén és kormányfőjén kívül részt vett a belga, a bolgár, a szlovén, az albán, a macedón, a montenegrói és a koszovói kormányfő. Jelen volt a szlovák, az osztrák, az észt, a cseh és a ciprusi külügyminiszter is, az izraeli parlament elnöke, valamint Stefan Füle, az EU bővítési biztosa. Szerbiából senki sem érkezett, tiltakozásul Hashim Thaci koszovói miniszterelnök jelenléte ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.