Megfiatalodott a Dunamenti

Erdősi Csaba
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év munka, plusz 192 megawattnyi kapacitás, 36 százalékosról 57 százalékosra növekedett hatásfok, alacsonyabb károsanyag-kibocsátás és 200 millió eurós beruházási költség – ezek a Dunamenti Erőmű blokkfelújításának számai. A francia GDF Suez többségi és a Magyar Villamos Művek (MVM) 25 százalékos tulajdonában lévő erőmű beépített kapacitása ezzel 1900 megawatt fölé emelkedett. Ez az összes hazai beépített kapacitás húsz százaléka, valódi jelentőségét mégsem ez adja, hanem hogy a gyorsan felpörgő és ugyancsak gyorsan leállítható gáztüzelésű blokkok képesek megfelelni a magyar villamosenergia-rendszer szabályozási igényeinek.
A tegnapi ünnepélyes átadón részt vett Jean-Francois Cirelli, a GDF Suez alelnöke és vezérigazgató-helyettese is. Mint mondta, hosszú távon elkötelezettek Magyarország és a magyar gazdasági növekedés mellett. A felújítási munkákról szólva Csiba Péter, az erőmű elnöke hangsúlyozta: a beruházásra költött 200 millió eurót saját forrásból, hitelfelvétel nélkül teremtették elő. Az építkezés mellett bontanak is, részben már eltűnt az erőmű területéről egy régi, már nem használt blokk. Bontásakor komoly problémát jelentett a szigetelésre szánt azbeszt szakszerű kezelése.
A helyszínen méltatta a bővítést Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi szakállamtitkára. Mint mondta, a kormány folyamatosan növekvő gázszükséglettel számol, ezért a régi, elavult és pazarlóan működő erőművi berendezéseket korszerűsíteni vagy cserélni kell. Mint mondta, a Dunamentiben véghezvitt felújítás így nemcsak hogy illeszkedik a ma a kormány elé kerülő energiastratégiához, de némiképp meg is előzi azt. Az államtitkár külön kihangsúlyozta, hogy olyan erőmű újult meg, amely negyedrészt az állami tulajdonban lévő MVM kezében van. Mint mondta, a nemzeti villamosenergia-társaságnak kiemelt szerepe van a kormány hazai és regionális energiapolitikai törekvéseinek megvalósításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.