Meghazudtolták Ronald Reagant

2011. 07. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai világlap, a Wall Street Journal mind európai, mind amerikai kiadásában Orbán-idézet („Egy Ronald Reaganre van szükségünk”) lett a címe egy véleménycikknek, amelyet az Egyesült Államok igen tekintélyes, konzervatív publicistája, Peggy Noonan, Reagan elnök volt beszédírója jegyzett. A cikk arról szól, hogy a néhai Ronald Reagan amerikai elnököt Varsótól Budapesten át Prágáig miként tisztelik még ma is a kommunista világrendszer széthullásában játszott kulcsszerepe miatt.
Peggy Noonan – aki a Reagan-szobor leleplezésekor Budapesten járt – idézi cikkében, mit mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Horváth János országgyűlési képviselő és Orbán Viktor miniszterelnök Reagan elnökről. Valamint egy név nélkül maradt országgyűlési képviselőt, aki az újságírónő kérdésére azt állította, hogy a magyarokban nem maradt keserűség, amiért az Egyesült Államok ’56-ban katonailag nem segített Magyarországon.
Ami nemcsak a valóságnak nem felel meg, de ellentétes mindazzal, amit Reagan elnök gondolt Eisenhower akkori amerikai elnök magatartásáról, aki golfjátékát sem szakította meg, amikor értesült a magyar forradalom kirobbanásáról.
Ronald Reagant egész életében bántotta a magyar forradalmárok Washington részéről történt cserbenhagyása. Amint azt egy oregoni középiskolásoknak a hatvanas évek közepe felé tartott beszédében mondta: „vajon az emberi lelkiismeret ezer év múlva hallani fogja-e ezt a kiáltást?” Mármint azt, amikor a Nagy Imre-kormány a szovjet invázió láttán a világ civilizált népeihez fordult segélykiáltással.
Az elnök az 1956-os forradalom tizenharmadik évfordulóján pedig egy találkozón azt kérdezte: „Tényleg mondhatja azt bárki, hogy érdekünkben állt akkor ölbe tett kézzel ücsörögni, amikor Magyarországon kihalt a fény?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.