Megölték Karzai féltestvérét

Lelőtték tegnap Afganisztánban Hamid Karzai afgán elnök féltestvérét, Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabb emberét. Az öntörvényű, korrupcióval és kábítószer-kereskedelemmel vádolt politikus halálával a déli vidékek stabilitása került veszélybe.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem megerősített hírek szerint egyik testőre lőtte le egy AK–47-es gépkarabéllyal Ahmed Váli Karzait, a kandahári tartományi tanács elnökét, amikor vendégeket fogadott kandahári rezidenciáján, írta az MTI. Állítólag az elöljáró olyan hangnemben utasította a testőrt, amelyet az zokon vett, és ezért fogott rá fegyvert. Ezt az elméletet azonban nem támasztja alá az, hogy a testőr régi biztonsági főnöke, Zardar Mohammed volt, aki szinte azonnal maga is halálos lövést kapott.
A halálhírt Kandahár tartomány kormányzójának szóvivője közölte, és a család egyik tagja is megerősítette. A kormányellenes iszlamista tálib lázadók jelentkeztek a merénylet elkövetőiként. Juszuf Ahmadi szóvivő azt mondta, a tálibok bíztak meg egy embert, bizonyos Zardar Ahmadot a merénylet elkövetésével, és hozzátette, az utóbbi tíz évben a mostani volt az egyik legsikeresebb akciójuk. A tálib szálat azonban egyelőre semmi sem erősíti meg, s emlékezetes, hogy a kormányellenes iszlamista harcosok minden eseményt a maguk eredményének tulajdonítanak, függetlenül attól, hogy ők állnak-e mögötte.
Ahmed Váli Karzai többször volt merénylet célpontja az elmúlt években. 2009 tavaszán Kandahárban négy tálib öngyilkos merénylő néhány perccel azután hozta működésbe a testére erősített pokolgépet a tartományi tanács hivatalában, hogy a politikus elhagyta az épületet. Kevesebb mint két hónappal később Kelet-Afganisztánban, Nangarhar tartományban a lázadók RPG rakétavetőkből és lőfegyverekből tüzet zúdítottak Karzai gépkocsioszlopára. A politikus egyik testőre meghalt a támadásban, de Karzai sértetlen maradt.
Sajtóhírek szerint az amerikai és más nyugati kormányok is kérték már Hamid Karzai elnöktől, hogy mentse föl fivérét minden hivatalos tisztségéből, mert a szóbeszéd szerint hasznot húz a dél-afganisztáni földeken megtermelt ópium eladásából. Az érintett az ellene irányuló politikai támadásnak minősítette ezeket a híreszteléseket, és Karzai elnök nem mentette föl tisztségéből. Elemzők szerint ez nem is csoda, hiszen valójában az elnök hatalmát a zavaros déli területeken ő biztosította, a stabilitás érdekében pedig Hamid Karzai engedte féltestvérének saját ügyei intézését. Ahmed Váli Karzai nagyon szorosan kötődött az amerikai erőkhöz, talán erősebben, mint bátyja, ennek is köszönhető, hogy a korrupciós és kábítószeres ügyeit valójában Washington sem vette nagyon komolyan. „Aggodalmaink ellenére Ahmed Váli Karzai olyan ember volt, akivel az Egyesült Államok együtt tudott dolgozni és felügyelte az eseményeket Kandahárban” – mondta egy amerikai tisztviselő a BBC-nek.
Afganisztánba látogatott Nicolas Sarkozy francia elnök, aki közölte, hazája 2012 végéig kivonja Afganisztánban szolgáló erőinek negyedét, vagyis mintegy ezer katonát. A francia elnök kijelentette: egyetért amerikai kollégájával, Barack Obamával abban, hogy javult az országban a biztonsági helyzet Oszama bin Laden al-Kaida-vezér megölése óta, s hogy zökkenőmentesen halad a feladatok átadása az afgán katonaságnak és rendőrségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.