Mérsékelt optimizmus az élelmiszerpiacon

Hajdú Péter
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év második felében az élelmiszer-kereskedelem lassú növekedése várható – mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ha ez nem is éri el a tavalyi év második felében prognosztizált mértéket, de trendfordulóra kerülhet sor. Ez év első felében ugyanis megállt az élelmiszer-forgalom csökkenése a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A növekedés irányába mutat az is, hogy a friss hazai zöldség és gyümölcs megjelenésével elindult a szokásos nyár eleji áresés, illetve hogy jók a terméskilátások, s ezt a tendenciát a nemzetközi árfolyamatok sem húzzák át. Így a fogyasztást eddig visszafogó áremelkedés talán mérséklődik.
Hasonló következtetésre ad okot a Privátbankár felmérése is, amely szerint júniusról júliusra három áruházláncnál is több mint három százalékkal csökkentek a felmérés alapjául szolgáló termékek árai, az egyik láncnál pedig az egy évvel ezelőttitől is elmaradtak.
– Bár az év első felében stabilizálódott a forgalom, sőt minimális növekedést tapasztaltunk mind a forgalomban, mind a vásárlók számában, s ez a tendencia várhatóan a második fél évben is folytatódhat, még nincs ok a hurráoptimizmusra – ezt már Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője hangsúlyozta. A válság kapcsán megváltoztak a fogyasztói szokások: az emberek az akciókat, a nagyon olcsó termékeket keresik, és a korábbiakkal szemben már nem vásárolnak nagy kiszerelésben. Vagyis nem térnek vissza a válság előtti idők, a forgalom növekedése inkább a vásárlószám emelkedésétől várható.
– A CBA-hálózatban a diszkont jellegű és a magasabb minőségi igényeket kielégítő boltok forgalmában már minimális növekedés tapasztalható, amely reményeink szerint a második fél évben is folytatódni fog – mondta lapunknak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. A kis alapterületű üzletek viszont továbbra is értékesítési problémákkal küszködnek, helyzetük javulása csak hosszabb távon várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.